Current Affairs Quiz 1st 2nd October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1st 2nd October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1st 2nd October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1st 2nd October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1st 2nd October 2020

Question 1:__________ Steel and Council of Scientific & Industrial Research have signed an MoU to collaborate in the area of Carbon Capture, Utilisation & Storage.
A. Jindal
B. Tata
C. Mittal
D. Adani

Answer and Explanation

Answer: B

  • Tata Steel and Council of Scientific & Industrial Research have signed an MoU to collaborate in the area of Carbon Capture, Utilisation & Storage.
  • CEO & MD of Tata Steel: T. V. Narendran
  • The Council of Scientific and Industrial Research abbreviated as CSIR was established by the Government of India in September 1942 as an autonomous body that has emerged as the largest research and development organisation in India.
  • Question 2:_________ has signed an MoU with Bombay Stock Exchange to empower the SME segment.
    A. HDFC Bank
    B. Yes Bank
    C. Axis Bank
    D. ICICI Bank

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Yes Bank has signed an MoU with Bombay Stock Exchange to empower the SME segment.
  • Yes Bank CEO: Prashant Kumar || Yes Bank Headquarters: Mumbai
  • Question 3:World ________ Day is observed annually around the planet on October 1.
    A. Milk
    B. Vegan
    C. Vegetarian
    D. Millet

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Vegetarian Day is observed annually around the planet on October 1.
  • It is a day of celebration established by the North American Vegetarian Society in 1977 and endorsed by the International Vegetarian Union in 1978, “To promote the joy, compassion and life-enhancing possibilities of vegetarianism.”
  • Question 4:International _____ Day is observed on 1st October.
    A. Coffee
    B. Tea
    C. Milk
    D. Water

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • International Coffee Day is observed on 1st October.
  • The first official date was 1 October 2015, as agreed by then International Coffee Organization and was launched in Milan.
  • International Coffee Day is an occasion that is used to promote and celebrate coffee as a beverage, with events now occurring in places across the world.
  • Question 5:International Day of Older Persons is observed on _________.
    A. 1st October
    B. 2nd October
    C. 3rd October
    D. 4th October

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • International Day of Older Persons is observed on October 1.
  • Theme: ‘Leave No One Behind’.
  • Question 6: Bengal Peerless has appointed __________ as its Brand Ambassador.
    A. VVS Laxman
    B. Rohti Sharma
    C. Sourav Ganguly
    D. Yuvraj Singh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Bengal Peerless has appointed Sourav Ganguly as its Brand Ambassador.
  • Bengal Peerless Housing Development Company is kolkata based Real Estate Developer.
  • Question 7:_______ has deferred implementation of Basel III capital due to uncertainty related to COVID crisis.
    A. NABARD
    B. SBI
    C. RBI
    D. SEBI

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • RBI has deferred implementation of Basel III capital due to uncertainty related to COVID crisis.
  • Basel III is a global, voluntary regulatory framework on bank capital adequacy, stress testing, and market liquidity risk. This third installment of the Basel Accords was developed in response to the deficiencies in financial regulation revealed by the financial crisis of 2007–08.
  • Question 8:Minister for Social Justice and Empowerment _________ has e-launched the ‘Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM)’.
    A. Narendra Singh Tomar
    B. Ramdas Athawale
    C. Krishan Pal
    D. Thaawarchand Gehlot

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Minister for Social Justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot has e-launched the ‘Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM)’.
  • Venture Capital Fund for Scheduled Castes (SCs) in order to promote innovation/entrepreneurship.
  • Daily Current Affairs: 1st 2nd October

    Daily Current Affairs 1st-2nd October 2020 Current Affairs Quiz 1st-2nd October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest