Content Ad 002

Current Affairs Quiz 2 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 2 October 2018

Question 1: Unnat Bharat Abhiyan comes under _____________
A. Commerce Ministry
B. Home Ministry
C. Health Ministry
D. HRD Ministry

Answer and Explanation

Answer: D

Official website: unnat.iitd.ac.in || Launched by : Narendra Modi || Ministry: Ministry of Human Resource Development

Question 2: Where is the headquarter of Association of Mutual Funds of India?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Association of Mutual Funds of India :- Headquarters: Mumbai || Chairman: Mr. A. Balasubramanian.

Question 3: How many members are there in ADB ?
A. 67
B. 62
C. 57
D. 81

Answer and Explanation

Answer: A

ADB: Headquarters: Manila, Philippines || President: Takehiko Nakao || Established in 1966 || Members: 67 (48 regional members).

Question 4: 8th Asian ___________ Sports Championship has begun in Thiruvananthapuram, Kerala.
A. Meditation
B. Dance
C. Art
D. Yoga

Answer and Explanation

Answer: D

8th Asian Yoga Sports Championship has begun in Thiruvananthapuram, Kerala.

Question 5: Right to Information-2005 replaces the erstwhile Freedom of information Act – ___________.
A. 2002
B. 2001
C. 2003
D. 2004

Answer and Explanation

Answer: A

Right to Information – 2005 is an Act of the Parliament of India to provide for setting out the practical regime of the right to information for citizens and replaces the erstwhile Freedom of information Act, 2002.

Question 6: Manu Bhaker is a __________?
A. Sprinter
B. Archer
C. Shooter
D. Boxer

Answer and Explanation

Answer: C

Manu Bhaker is an Indian sport shooter and current CWG 2018 Gold Medal Winner. She represented India at the 2018 ISSF World Cup and won two gold medals. She is the youngest Indian to win a gold medal at the ISSF World Cup.

Question 7: ____________ Govt. has declared cow as ‘Rashtra Mata’(mother of the nation).
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Uttarakhand
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: C

Uttarakhand Govt. has declared cow as ‘Rashtra Mata’ (mother of the nation).

Question 8: Gita Gopinath has been appointed as the Chief Economist of the __________.
A. IMF
B. WB
C. WTO
D. WHO

Answer and Explanation

Answer: A

Gita Gopinath has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund.

Question 9: New ________ Higher Educational Institutes are enrolled in Unnat Bharat Abhiyan as a part of celebrations to mark 150th Anniversary of Mahatma Gandhi.
A. 820
B. 840
C. 830
D. 860

Answer and Explanation

Answer: B

New 840 Higher Educational Institutes are enrolled in Unnat Bharat Abhiyan as a part of celebrations to mark 150th Anniversary of Mahatma Gandhi.

Question 10: ______________ has launched India’s first flood forecast system (flood forecasting and early warning system – FFEWS).
A. Kochi
B. Kolkata
C. Chennai
D. Vizag

Answer and Explanation

Answer: B

Kolkata has launched India’s first flood forecast system (flood forecasting and early warning system – FFEWS).

Daily Current Affairs: 2 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-1

Daily Current Affairs 2 October 2018 Current Affairs Quiz 2 October 2018 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img