Current Affairs Quiz 20 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 October 2018

Question 1: ____________ became the first Indian girl to win a Youth Olympics Gold medal.
A. Heena Sindhu
B. Manu Bhaker
C. Jeremy Lalrinnunga
D. Ila Tripathi

Answer and Explanation

Answer: B

Manu Bhaker became the first Indian girl to win a Youth Olympics Gold medal.

Question 2: _____________ won India’s first ever Youth Olympics Gold medal.
A. Heena Sindhu
B. Manu Bhaker
C. Jeremy Lalrinnunga
D. Ila Tripathi

Answer and Explanation

Answer: C

Jeremy Lalrinnunga won India’s first ever Youth Olympics Gold medal.

Question 3: India won _______ Gold Medal in Buenos Aires 2018 Summer Youth Olympic Games.
A. 3
B. 9
C. 1
D. 4

Answer and Explanation

Answer: A

India’s Position || Gold 3 || Silver 9 || Bronze 1.

Question 4: Which is the capital of Poland?
A. Warsaw
B. Poland City
C. Kotawice
D. Polish zloty

Answer and Explanation

Answer: A

Poland:- Capital: Warsaw || Currency: Polish zloty.

Question 5: ‘OneerTM’-Water Disinfection System is developed by ____________, Indian Institute of Toxicology Research (CSIR-IITR), Lucknow.
A. CSIR
B. CRISIL
C. CRICIL
D. CISR

Answer and Explanation

Answer: A

‘OneerTM’-Water Disinfection System is developed by CSIR, Indian Institute of Toxicology Research (CSIR-IITR), Lucknow.

Question 6: Who is the CEO of Accenture?
A. Robert Nanterme
B. Robert Lima
C. Pierre Nanterme
D. Pierre Lima

Answer and Explanation

Answer: C

CEO: Pierre Nanterme || Headquarters: Dublin, Republic of Ireland

Question 7: World Osteoporosis Day is observed on ____________ by the International Osteoporosis Foundation (IOF).
A. October 23
B. October 22
C. October 20
D. October 21

Answer and Explanation

Answer: C

World Osteoporosis Day is observed on October 20 by the International Osteoporosis Foundation (IOF).

Question 8: ___________ has celebrated 3rd Bihu festival known as the ‘Kati Bihu’ festival.
A. Assam
B. Meghalaya
C. Nagaland
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: A

Assam has celebrated 3rd Bihu festival known as the ‘Kati Bihu’ festival.

Question 9: Azad Hind Government was founded on 21st October, ________ was inspired by Neta ji Subhash Chandra Bose.
A. 1945
B. 1942
C. 1943
D. 1944

Answer and Explanation

Answer: C

Azad Hind Government was founded on 21st October, 1943 was inspired by Neta ji Subhash Chandra Bose who was the leader of Azad Hind Government and also the Head of State of this Provisional Indian Government-in-exile.

Question 10: __________ annual Breakthrough Prize ceremony -‘Oscars of Science’ will be held at NASA Research Center, Mountain View, California.
A. 8th
B. 7th
C. 9th
D. 10th

Answer and Explanation

Answer: B

Seventh annual Breakthrough Prize ceremony -‘Oscars of Science’ will be held at NASA Research Center, Mountain View, California.

Daily Current Affairs: 20 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20

Daily Current Affairs 20 October 2018 Current Affairs Quiz 20 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]