Current Affairs Quiz 20 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 October 2019

Question 1:The 2nd phase of Indo-Dutch project ‘Local Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse’ (LOTUS-HR) was launched in ____________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

The 2nd phase of Indo-Dutch project ‘Local Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse’ (LOTUS-HR) was launched in New Delhi.

Question 2:World Wide Fund for Nature (WWF India) and _______ Government conducted Annual Ganges River dolphin census 2019.
A. Uttarakhand
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: B

World Wide Fund for Nature (WWF India) and UP Govt. conducted Annual Ganges River dolphin census 2019 in Uttar Pradesh.

Question 3:India-____________ Air forces have begun joint training exercise ‘EX EASTERN BRIDGE-V’.
A. Oman
B. Qatar
C. Iran
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: A

India-Oman Air forces have begun joint training exercise ‘EX EASTERN BRIDGE-V’.

Question 4:____________ Astronauts Christina Koch and Jessica Meir have completed ‘All-Woman Spacewalk’ which is the first-ever all-female spacewalk.
A. NASA
B. ESA
C. JANX
D. ROSCOM

Answer and Explanation

Answer: A

NASA Astronauts Christina Koch and Jessica Meir have completed ‘All-Woman Spacewalk’ which is the first-ever all-female spacewalk.

Question 5:Each year on __________ we celebrate International Chefs Day by Worldchefs.
A. October 21st
B. October 22nd
C. October 23rd
D. October 20th

Answer and Explanation

Answer: D

Each year on October 20th we celebrate International Chefs Day by Worldchefs.

Question 6:Kalidas Karmakar who recently has passed away, was a ___________ artist, specialized in viscosity printing.
A. Nepal
B. India
C. Bangladesh
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: C

Kalidas Karmakar who recently has passed away, was a Bangladeshi artist, specialized in viscosity printing.

Question 7:Former ____________ chief Christine Lagarde has been appointed as the head of European Central Bank.
A. WEF
B. WB
C. IMF
D. UNDF

Answer and Explanation

Answer: C

Former IMF chief Christine Lagarde has been appointed as the head of European Central Bank.

Question 8:India will host the 91st Interpol General Assembly in ____________.
A. 2022
B. 2021
C. 2023
D. 2024

Answer and Explanation

Answer: A

India will host the 91st Interpol General Assembly in 2022. The International Criminal Police Organization, more commonly known as INTERPOL, is an international organization that facilitates worldwide police cooperation and crime control.

Question 9:_________ has been appointed as Director-General of the National Security Guard.
A. Anup Kumar Singh
B. Pramod Kumar Mishra
C. Arvind Kumar
D. Surjeet Singh Deswal

Answer and Explanation

Answer: A

Anup Kumar Singh has been appointed as Director-General of the National Security Guard.

Question 10:Where is the Headquarter of IBBI?
A. Lucknow
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B

Regulatory agency executive: MS Sahoo, Chairperson || Key document: Insolvency and Bankruptcy Code || Founder: Parliament of India || Founded: 1 October 2016 || Headquarters: Connaught Place, Delhi, New Delhi

Daily Current Affairs: 20 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 20 October 2019 Current Affairs Quiz 20 October 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest