Current Affairs Quiz 21 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 21 October 2018

Question 1: WHO was established on 7th April __________.
A. 1948
B. 1945
C. 1966
D. 1971

Answer and Explanation

Answer: A

WHO was established on 7th April 1948 || HQ of WHO is in Geneva, Switzerland || Tedros Adhanom is Director general of the World Health Organisation.

Question 2: What is the currency of Bhutan ?
A. Baht
B. Ngultrum
C. Rupiah
D. Peso

Answer and Explanation

Answer: B

Capital: Thimphu || Prime minister: Tshering Tobgay || King: Jigme Khesar Namgyel Wangchuck || Currencies: Indian rupee, Bhutanese ngultrum

Question 3: The World Steel Association (world-steel) is a non-profit organization with headquarters in ____________.
A. Belgium
B. Switzerland
C. Austria
D. Netherland

Answer and Explanation

Answer: A

The World Steel Association is a non-profit organization with headquarters in Brussels, Belgium.

Question 4: The National Statistics Day is celebrated every year on ____________ in India.
A. June 29
B. June 27
C. June 25
D. June 30

Answer and Explanation

Answer: A

The National Statistics Day is celebrated every year on June 29 in India to create public awareness about the importance of statistics in socio-economic planning and policy formulation.The 2018 theme is “Quality Assurance in Official Statistics”.

Question 5: Kuligod in District ____________, Karnataka is the country’s best developed village, Acc. to Rural Development Ministry survey.
A. Basvagudi
B. Bijapur
C. Belgaum
D. Belagavi

Answer and Explanation

Answer: D

Kuligod in District Belagavi,Karnataka is the country’s best developed village, Acc. to Rural Development Ministry survey.

Question 6: India to host 4th edition of Global Partners’ Forum in December 2018 in __________.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

India to host 4th edition of Global Partners’ Forum in December 2018 in New Delhi.

Question 7: India’s first railway station inside tunnel is located on ________________.
A. Leh Spiti Line
B. Spiti- Manali-Leh Line
C. Bilaspur-Manali-Leh line
D. Shimla- Manali-Leh Line

Answer and Explanation

Answer: C

India’s first railway station inside tunnel will be constructed at a height of 3,000 metres in Himachal Pradesh(Bilaspur-Manali-Leh line).

Question 8: What is the currency of Yemen?
A. Rial
B. Dinar
C. Rubble
D. Peso

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Sana’a || Currency: Yemeni rial

Question 9: Sajjan Jindal has been appointed as Treasurer of the World Steel Association. He is CMD of ________.
A. JSW Steel
B. TATA Steel
C. Mittal Steel
D. SAIL

Answer and Explanation

Answer: A

Sajjan Jindal has been appointed as Treasurer of the World Steel Association.

Question 10: ___________ has successfully tested indigenous amphibious aircraft AG600 which is World’s largest amphibious aircraft.
A. Japan
B. China
C. Russia
D. USA

Answer and Explanation

Answer: B

China has successfully tested indigenous amphibious aircraft AG600 which is World’s largest amphibious aircraft.

Daily Current Affairs: 21 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21

Daily Current Affairs 21 October 2018 Current Affairs Quiz 21 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]