Current Affairs Quiz 23 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 23 October 2018

Question 1: Where is the head quarter of International Finance Corporation?
A. USA
B. UK
C. France
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Washington, D.C., United States || CEO: Philippe Le Houerou || Founded: 20 July 1956 || Membership: 184 countries

Question 2: ________________ is an Indian American tabla player and composer. His collaboration with Yo-Yo Ma for The Silk Road Ensemble – Sing Me Home – won the Grammy award for Best World Music Album at the 59th Grammy Awards, 2017.
A. Ganesh Aacharya
B. Sandeep Das
C. Ved Vyas
D. Ajay Lohani

Answer and Explanation

Answer: B

Sandeep Das is an Indian American tabla player and composer. His collaboration with Yo-Yo Ma for The Silk Road Ensemble – Sing Me Home – won the Grammy award for Best World Music Album at the 59th Grammy Awards, 2017.

Question 3: Who is the CEO of Ayushman Bharat?
A. Indu Bhushan
B. AB Panday
C. Ajay Tyagi
D. Amitabh Kant

Answer and Explanation

Answer: A

Ayushman Bharat CEO Indu Bhushan

Question 4: Where is the head quarter of IAEA ?
A. USA
B. UK
C. France
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: D

The International Atomic Energy Agency is an international organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy, and to inhibit its use for any military purpose, including nuclear weapons. The IAEA was established on 29 July 1957. Headquarters: Vienna, Austria || Head: Yukiya Amano

Question 5: Who is the author of Book named ‘Losing My Virginity’?
A. Richard Branson
B. Richard Thallar
C. Mathew Roy
D. James Anderson

Answer and Explanation

Answer: A

Losing My Virginity: The Autobiography is the autobiography of the British businessman Richard Branson. Published in 1998, it was later followed by other biographical books by Branson, including Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur and The Virgin Way: How to Listen, Learn, Laugh and Lead.

Question 6: Pandit ____________ will be conferred by Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award.
A. Ram Lakhan Bhatt
B. Madan Mohan Bhatt
C. Vishwa Mohan Bhatt
D. Radha Mohan Bhatt

Answer and Explanation

Answer: C

Pandit Vishwa Mohan Bhatt will be conferred by Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award.

Question 7: Nobel Prize winner in ___________, Osamu Shimomura (Japan) has passed away at 90.
A. Literature
B. Physics
C. Chemistry
D. Peace

Answer and Explanation

Answer: C

Nobel Prize winner (Chemistry),Osamu Shimomura (Japan) has passed away at 90.

Question 8: ____________ has successfully tested world’s largest unmanned transport drone ‘Feihong-98 (FH-98)’.
A. China
B. Japan
C. USA
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

China has successfully tested world’s largest unmanned transport drone ‘Feihong-98 (FH-98)’.

Question 9: The 27th Fusion Energy Conference (FEC 2018) was held in __________, Gujarat.
A. Gandhinagar
B. Ahmedabad
C. Surat
D. Vadodara

Answer and Explanation

Answer: A

The 27th Fusion Energy Conference (FEC 2018) was held in Gandhinagar, Gujarat.

Question 10: India’s First Domestic Cruise ___________ has been inaugurated at Mumbai by Nitin Gadkari and CM Devendra Fadnavis.
A. Aarogya
B. Angriya
C. Aagamya
D. Agyaya

Answer and Explanation

Answer: B

India’s First Domestic Cruise ‘Angriya’ has been inaugurated at Mumbai by Nitin Gadkari and CM Devendra Fadnavis.

Daily Current Affairs: 23 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23

Daily Current Affairs 23 October 2018 Current Affairs Quiz 23 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]