Current Affairs Quiz 23rd 24th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd 24th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23rd 24th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd 24th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23rd 24th October 2020

Question 1:World number one ___________ of India won the gold medal in women’s event of the 2020 Sheikh Russel International Air Rifle Championship.
A. Apurvi Chandela
B. Elavenil Valarivan
C. Divyansh Singh Panwar
D. Anjum Moudgil

Answer and Explanation

Answer: B

  • World number one Elavenil Valarivan of India won the gold medal in women’s event of the 2020 Sheikh Russel International Air Rifle Championship.
  • Japan’s Naoya Okada won the gold in the men’s event, while India’s Shahu Tushar Mane bagged a silver.
  • Question 2:Chief of Army Staff General ____________ has commissioned the Anti-Submarine Warfare stealth corvette INS Kavaratti into the Indian Navy.
    A. Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    B. MM Naravane
    C. Bipin Rawat
    D. Ajit Doval

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Chief of Army Staff General MM Naravane has commissioned the Anti-Submarine Warfare stealth corvette INS Kavaratti into the Indian Navy.
  • INS Kavaratti is built by Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited (GRSE), Kolkata
  • Question 3: First woman IAF officer Wing Commander ___________ has passed away.
    A. Vijayalakshmi Pandit
    B. Vijayalakshmi Sahu
    C. Vijayalakshmi Ramanan
    D. Vijayalakshmi Iyer

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • First woman IAF officer Wing Commander Vijayalakshmi Ramanan has passed away.
  • Vijayalakshmi Ramanan VSM was an Indian physician and career army officer. She was the first woman to be commissioned as an Indian Air Force officer, and served as a surgeon in several military hospitals in India. She was a recipient of the army’s Vishisht Seva Medal in 1977 and retired as a wing commander in 1979.
  • Question 4:The United Nations officially came into existence on 24 October _________.
    A. 1945
    B. 1946
    C. 1947
    D. 1948

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The United Nations officially came into existence on 24 October 1945.
  • The United Nations is an intergovernmental organization that aims to maintain international peace and security, develop friendly relations among nations, achieve international cooperation, and be a centre for harmonizing the actions of nations.
  • Question 5:World Polio Day was established by Rotary International on 24th October to celebrate the birth of __________.
    A. Jonas Salk
    B. Alexander Fleming
    C. Albert Sabin
    D. Thomas Francis

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Polio Day was established by Rotary International on 24th October to celebrate the birth of Jonas Salk.
  • Rotary International established the World Polio Day over a decade ago to commemorate the birth of Jonas Salk, who led the first team to develop a vaccine against Polio.
  • Theme: ‘A win against polio is a win for global health’.
  • Question 6:Economist and bureaucrat ___________ has released his autobiography titled ‘Portraits of Power’.
    A. SK Singh
    B. VK Singh
    C. NK Singh
    D. MK Singh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Economist and bureaucrat NK Singh has released his autobiography titled ‘Portraits of Power’.
  • NK Singh is currently serving as the Chairman of the 15th Finance Commission.
  • Question 7:Parle agro ropes in _____________ as brand ambassador for its fruits plus fizz portfolio ‘B-Fizz’.
    A. Alia Bhat
    B. Deepika Padukone
    C. Priyanka Chopra Jonas
    D. Kareena Kapoor

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Parle agro ropes in Priyanka Chopra Jonas as brand ambassador for its fruits plus fizz portfolio ‘B-Fizz’.
  • Parle Agro Private Limited is an Indian company that owns Frooti, Appy, LMN, Hippo and Bailley brands.
  • Question 8:Government of India has partnered with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for ____________ 2020.
    A. Make-in-Bihar
    B. Make-in-Punjab
    C. Make-in-Rajasthan
    D. Make-in-Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Government of India has partnered with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for Make-in-Odisha 2020.
  • FICCI : Headquarters location: New Delhi || President: Sangeetha Reddy
  • Question 9:___________ has ranked first among Indian PSUs in ‘World’s Best Employer 2020’ by Forbes.
    A. Coal India
    B. BARC
    C. BHEL
    D. NTPC

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • NTPC has ranked first among Indian PSUs in ‘World’s Best Employer 2020’ by Forbes.
  • National Thermal Power Corporation Limited, is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India.
  • Question 10:_____________ has constituted a Standing Committee, Market Data Advisory Committee (MDAC).
    A. SEBI
    B. RBI
    C. NABARD
    D. PFRDA

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Securities and Exchange Board of India has constituted a Standing Committee, Market Data Advisory Committee (MDAC).
  • The committee is headed by Madhabi Puri Buch, Whole Time Member, SEBI.
  • Aim: To recommend appropriate policy for access to securities market data, identify segment-wise data perimeters, data needs and gaps, recommend data privacy and data access regulations applicable to market data.
  • Question 11:___________ has assumed the chairmanship of the governing body of the International Labour Organisation.
    A. Saudi Arabia
    B. UAE
    C. Japan
    D. India

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India has assumed the chairmanship of the governing body of the International Labour Organisation.
  • Labour secretary Apurva Chandra has been elected as the chairperson of the governing body.
  • ILO: Headquarters: Geneva, Switzerland || Head: Guy Ryder
  • Question 12: Andorra has joined the __________- and becomes the organization’s 190th member.
    A. IMF
    B. WTO
    C. UNESCO
    D. UNICEF

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Andorra has joined the International Monetary Fund and becomes the organization’s 190th member.
  • IMF: Managing Director: Kristalina Georgieva || Chief Economist: Gita Gopinath || Headquarters: Washington
  • Andorra is a tiny, independent principality situated between France and Spain in the Pyrenees mountains.
  • Daily Current Affairs: 23rd 24th October

    Daily Current Affairs 23rd-24th October 2020 Current Affairs Quiz 23rd-24th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest