Current Affairs Quiz 24 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24 October 2018

Question 1: Who is the Chairman of Nasscom?
A. Indu Malhotra
B. Debjani Ghosh
C. Azim Premji
D. Rishad Premji

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Noida Chairman: Mr. Rishad Premji || President: Ms. Debjani Ghosh.

Question 2: Who is the Secretary General of United Nations?
A. Baan Ki Moon
B. António Guterres
C. Irena Bokova
D. Mr. Tharoor

Answer and Explanation

Answer: B

United Nations:- Secretary General – António Guterres || Headquarters – New York City, United States

Question 3: World Polio Day was initiated by Rotary International more than a decade ago to commemorate the birth of ______________.
A. Eva Gadot
B. James Lyon
C. Luis Pasture
D. Jonas Salk

Answer and Explanation

Answer: D

World Polio Day was initiated by Rotary International more than a decade ago to commemorate the birth of Jonas Salk, who developed a vaccine against poliomyelitis.

Question 4: Who is the president of Rotary International?
A. Garry Linker
B. Thomas Edison
C. Barry Rassin
D. Thomas Bach

Answer and Explanation

Answer: C

Rotary International:- President – Barry Rassin || Objective – provides service to others, promote integrity, and advance world understanding, goodwill, and peace.

Question 5: ______________ has been appointed as the next Editor of ‘The Hindu’.
A. Suresh Nambath
B. Girish Sangathana
C. Himadri Shah
D. Nishank Sardesai

Answer and Explanation

Answer: A

Suresh Nambath has been appointed as the next Editor of ‘The Hindu’.

Question 6: 7th meeting of education ministers of member states of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) was held in ___________, Kazakhstan.
A. Bishkek
B. Ashgabat
C. Astana
D. Dushanbe

Answer and Explanation

Answer: C

7th meeting of education ministers of member states of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) was held in Astana, Kazakhstan.

Question 7: ‘Druzhba-III’, the 3rd edition of joint bilateral military training exercise between Pakistan and ___________.
A. USA
B. China
C. Russia
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: C

‘Druzhba-III’, the 3rd edition of joint bilateral military training exercise between Pakistan and Russia is held in Pakistan.

Question 8: United Nations group was formed at the end of World War I with the Treaty of ___________.
A. Versailles
B. Briton woods
C. Guttenberg
D. Hamburg

Answer and Explanation

Answer: A

The beginning of the United Nations can be traced back to the formation of the ‘League of Nations’. This group was formed at the end of World War I with the Treaty of Versailles.

Question 9: _______________ has won the 18th Miss Deaf Asia 2018 title at an international pageant held in Prague.
A. Nishtha Dudeja
B. Nishitha Dudeja
C. Nishitha Duja
D. Nishtha Duja

Answer and Explanation

Answer: A

Nishtha Dudeja hss won the 18th Miss Deaf Asia 2018 title at an international pageant held in Prague.

Question 10: PM Modi has inaugurated 36th Indian Carpets Expo at Trade facilitation Center and Craft Museum, ___________.
A. Kanpur
B. Varanasi
C. New Delhi
D. Noida

Answer and Explanation

Answer: B

PM Modi has inaugurated 36th Indian Carpets Expo at Trade facilitation Center and Craft Museum, Varanasi.

Daily Current Affairs: 24 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24

Daily Current Affairs 24 October 2018 Current Affairs Quiz 24 October 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest