Current Affairs Quiz 26 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 26 October 2018

Question 1: Where is the headquarter of Bharat Electronics Limited?
A. Bangalore
B. Chennai
C. New Delhi
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Bharat Electronics Limited is an Indian state-owned aerospace and defence company with about nine factories, and several regional offices in India. It is owned by the Indian Government and primarily manufactures advanced electronic products for the Indian Armed Forces.

Question 2: Who is the Minister of State (Independent Charge) for Development of North Eastern Region?
A. Manoj Sinha
B. Jitendra Singh
C. Jayant Sinha
D. Varun Gandhi

Answer and Explanation

Answer: B

Union Minister of State (Independent Charge) for Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh

Question 3: Which country has topped in the latest Fifa rankings?
A. Belgium
B. England
C. France
D. Brazil

Answer and Explanation

Answer: A

FIFA is an organization which describes itself as an international governing body of association football, futsal, and beach soccer.

Question 4: Manipur Chief Minister N Biren Singh has inaugurated the first edition of North East Olympic Games 2018 in ____________.
A. Imphal
B. Kohima
C. Itanagar
D. Shillong

Answer and Explanation

Answer: A

Manipur Chief Minister N Biren Singh has iaugurated the first edition of North East Olympic Games 2018 in Imphal.

Question 5: Author ‘Benyamin’ is the winner of the first edition of the Rs _________ JCB Prize for Literature.
A. 21 lakh
B. 22 lakh
C. 25 lakh
D. 27 lakh

Answer and Explanation

Answer: C

Author ‘Benyamin’ is the winner of the first edition of the Rs 25 lakh JCB Prize for Literature.

Question 6: ____________ has been awarded ‘Indian National Science Academy (INSA) Teachers Award (2018)’.
A. Enanko Bhowmwik
B. Soumi Banerjee
C. Ashis Mukherjee
D. Rahul Majumdar

Answer and Explanation

Answer: C

Ashis Mukherjee has been awarded ‘Indian National Science Academy (INSA) Teachers Award (2018)’.

Question 7: What is the full form of SPARC ?
A. Scheme for Promotion of Academy and Research Collaboration
B. Scheme to Promote of Academy and Research Collaboration
C. Scheme to Promote of Academic and Research Collaboration
D. Scheme for Promotion of Academic and Research Collaboration

Answer and Explanation

Answer: D

Web portal of the ‘Scheme for Promotion of Academic and Research Collaboration (SPARC)’ has been launched by HRD Minister Prakash Javadekar in New Delhi.

Question 8: Satish Kumar Gupta has been appointed MD and CEO of Paytm Payments Bank. He will replace __________.
A. Renu Satti
B. Renu Mahajan
C. Vijay SHekhar Sharma
D. Vijay Sinha

Answer and Explanation

Answer: A

Satish Kumar Gupta has been appointed MD and CEO of Paytm Payments Bank.He will replace Renu Satti.

Question 9: India and __________ signed an MoU for the Operation and Maintenance of Sittwe Port, Paletwa Inland Water Terminal.
A. Myanmar
B. Bhutan
C. Indonesia
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: A

India and Myanmar signed an MoU for the Operation and Maintenance of Sittwe Port, Paletwa Inland Water Terminal.

Question 10: M.S. Swaminathan will be awarded with first World Agriculture Prize instituted by the ________________ in New Delhi.
A. IARI
B. ICMR
C. ICFA
D. FAO

Answer and Explanation

Answer: C

M.S. Swaminathan will be awarded with first World Agriculture Prize instituted by the Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) in New Delhi.

Daily Current Affairs: 26 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26

Daily Current Affairs 26 October 2018 Current Affairs Quiz 26 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest