Current Affairs Quiz 27th 28th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27th 28th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27th 28th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27th 28th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 27th 28th October 2020

Question 1:India has ranked _________ out of 138 in Global Mobile Internet Speed Ranking by Ookla Speedtest Global Index.
A. 131
B. 129
C. 112
D. 121

Answer and Explanation

Answer: A

  • India has ranked 131 out of 138 in Global Mobile Internet Speed Ranking by Ookla Speedtest Global Index.
  • South Korea has topped the list.
  • In fixed line broadband Internet speeds, India is placed 70th out of 175 nations
  • Singapore has topped this index in fixed line broadband Internet speeds.
  • Question 2:____________ has secured first rank in disbursing loans under PM Swanidhi Scheme.
    A. Madhya Pradesh
    B. Uttar Pradesh
    C. Rajasthan
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Uttar Pradesh has secured first rank in disbursing loans under PM Swanidhi Scheme.
  • The scheme intends to facilitate collateral free working capital loans of up to INR10,000/- of one-year tenure, to approximately 50 lakh street vendors, to help resume their businesses in the urban areas, including surrounding peri-urban/rural areas.
  • Question 3:_________ is the best State in Anemia Mukt Bharat (AMB) Index by the National Health Mission (NHM).
    A. Madhya Pradesh
    B. Rajasthan
    C. Haryana
    D. Karnataka

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Haryana is the best State in Anemia Mukt Bharat (AMB) Index by the National Health Mission (NHM).
  • Anemia is a condition in which you lack enough healthy red blood cells to carry adequate oxygen to your body’s tissues. Having anemia can make you feel tired and weak.
  • Question 4:IIT Kharagpur in Partnership with __________ to develop India’s Advanced Manufacturing Sector.
    A. IBM
    B. TCS
    C. Infosys
    D. Cognizant

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • IIT Kharagpur in Partnership with TCS to develop India’s Advanced Manufacturing Sector.
  • It is for remotely controlled factory operations and real-time quality correction during industrial production.
  • TCS: CEO: Rajesh Gopinathan || Headquarters: Mumbai
  • Question 5:Who is the current chief Central Vigilance Commissioner?
    A. Sanjay Kothari
    B. Sanjay Mehta
    C. Sanjay Tiwari
    D. Sanjay Raut

    Answer and Explanation

    Answer: A

    Sanjay Kothari is the current Chief Central Vigilance Commissioner of India. He took charge on 25 April 2020.

    Question 6:The World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on 27 October by _________.
    A. WEF
    B. UNDP
    C. UNICEF
    D. UNESCO

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on 27 October by UNESCO.
  • Aim: To raise awareness of the significance and preservation risks of recorded sound and audiovisual documents.
  • Theme: ‘Your Window to the World’.
  • Question 7:Federation of Indian Fantasy Sports (FIFS) has appointed ___________ as its Chairman.
    A. Bimal Kawadia
    B. Bimal Jalan
    C. Bimal Julka
    D. Bimal Tapovani

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Federation of Indian Fantasy Sports (FIFS) has appointed Bimal Julka as its Chairman.
  • Federation of Indian Fantasy Sports (FIFS) is to further strengthen the operating standards of the Indian fantasy sports industry.
  • Question 8:Housing and Urban Affairs Minister, ___________ has launched the ‘e-Dharti Geo Portal’.
    A. Dharmendra Pradhan
    B. Manjeev Singh Puri
    C. R K Singh
    D. Hardeep Singh Puri

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Housing and Urban Affairs Minister, Hardeep Singh Puri has launched the ‘e-Dharti Geo Portal’.
  • Aim: To integrate legacy drawings such as maps and lease plans in the management information system and make its geographic information system (GIS)-enabled.
  • Daily Current Affairs: 27th 28th October

    Daily Current Affairs 27th-28th October 2020 Current Affairs Quiz 27th-28th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest