Current Affairs Quiz 29th 30th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29th 30th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29th 30th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29th 30th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29th 30th October 2020

Question 1:___________ has collaborated with National Skill Development Corporation to impart digital skills to more than one lakh underserved women in India.
A. Microsoft
B. Google
C. Adobe
D. Amazon

Answer and Explanation

Answer: A

  • Microsoft has collaborated with National Skill Development Corporation to impart digital skills to more than one lakh underserved women in India.
  • Under this partnership, eSkill India – NSDC’s digital skilling initiative – will support in building the outreach of this engagement through its skilling ecosystem.
  • NSDC: CEO: Manish Kumar || Headquarters: New Delhi
  • Question 2:International Animation Day is observed globally on __________ by International Animated Film Association (ASIFA), an International Animated Film Association, a member of UNESCO.
    A. 27 October
    B. 28 October
    C. 29 October
    D. 30 October

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • International Animation Day is observed globally on 28 October by International Animated Film Association (ASIFA), an International Animated Film Association, a member of UNESCO.
  • Aim: To recognize the art of animation and also recognise the artists, scientists and technicians behind animation.
  • Question 3: Book ‘Night of the Restless Spirits: Stories from ______’ is authored by Sarbpreet Singh.
    A. 1971
    B. 1991
    C. 1984
    D. 1992

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Book ‘Night of the Restless Spirits: Stories from 1984’ is authored by Sarbpreet Singh.
  • Sarbpreet Singh is a writer, playwright and commentator based in Boston.
  • Question 4:PM Modi has inaugurated the ___________ India Energy Forum by CERAWeek.
    A. 5th
    B. 4th
    C. 6th
    D. 7th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • PM Modi has inaugurated the 4th India Energy Forum by CERAWeek.
  • Theme: ‘India’s Energy Future in a World of Change’.
  • Question 5:Women Startup Summit 2020, Kerala gained key focus in __________ initiative.
    A. KSUM
    B. STREE
    C. KUSUM
    D. NAARI

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Women Startup Summit 2020, Kerala gained key focus in Kerala Startup Mission (KSUM) initiative.
  • KSUM is the Kerala government’s nodal agency for entrepreneurship development and incubation activities.
  • Kerala: Governor: Arif Mohammad Khan || Chief minister: Pinarayi Vijayan
  • Question 6:_____________ with Delhi Metro Rail Corporation launched a contact-less multi-purpose card as a credit card and a metro smart card as well.
    A. Kotak Card
    B. HDFC Card
    C. SBI Card
    D. ICICI Card

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • SBI Card with Delhi Metro Rail Corporation launched a contact-less multi-purpose card as a credit card and a metro smart card as well.
  • CEO of SBI Card: Ashwini Kumar Tewari.
  • Question 7:____________ has barred Payment System Operators from launching any new proprietary QR code for payment transactions.
    A. SEBI
    B. NABARD
    C. RBI
    D. Finance Ministry

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • RBI has barred Payment System Operators from launching any new proprietary QR code for payment transactions.
  • Currently there are two interoperable QR codes — UPI QR and Bharat QR.
  • Question 8:_________ MD & CEO Aditya Puri has retired.
    A. Kotak Card
    B. HDFC Card
    C. SBI Card
    D. ICICI Card

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • HDFC Bank MD & CEO Aditya Puri has retired.
  • Sashidhar Jagdishan has been appointed as the new chief executive and managing director of the HDFC Bank.
  • HDFC Bank Headquarters: Mumbai.
  • Question 9:___________ has become the first state in the country to fix the floor price for vegetables.
    A. Maharashtra
    B. Tamil Nadu
    C. Karnataka
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Kerala has become the first state in the country to fix the floor price for vegetables.
  • The floor price will be 20 per cent above the production cost of the vegetable.
  • Question 10:Plastic Premier League tournament is being played in ____________ to free the city from single use plastic.
    A. Mysore
    B. Indore
    C. Chandigrah
    D. Bhopal

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Plastic Premier League tournament is being played in Indore to free the city from single use plastic.
  • Indore has been awarded as the cleanest city in the country four times so far under Swachh Survekshan.
  • Daily Current Affairs: 29th 30th October

    Daily Current Affairs 29th-30th October 2020 Current Affairs Quiz 29th-30th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest