Content Ad 002

Current Affairs Quiz 3 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 October 2018

Question 1: Where is the headquarter of Small Industries Development Bank of India?
A. Lucknow
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: A

Small Industries Development Bank of India is a development financial institution in India, headquartered at Lucknow and having its offices all over the country. || Mohammad Mustafa, IAS, (Chairman and Managing Director)

Question 2: ____________ is an activity by a central bank to give liquidity in its currency to a bank or a group of banks.
A. MSF
B. OMO
C. MSS
D. Repo

Answer and Explanation

Answer: B

An open market operation OMO is an activity by a central bank to give liquidity in its currency to a bank or a group of banks.

Question 3: Reserve Bank of India commenced its operations on 1st April,1935 in accordance with RBI act-_________.
A. 1934
B. 1935
C. 1933
D. 1932

Answer and Explanation

Answer: A

Reserve Bank of India commenced its operations on 1st April,1935 in accordance with RBI act-1934. || Headquarters – Mumbai || Governor – Urjit Patel

Question 4: Lonar lake is an ancient circular lake created by a meteorite strike in ___________.
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Odisha
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

Lonar lake is an ancient circular lake created by a meteorite strike in Maharashtra.

Question 5: Who is IMF’s Managing Director ?
A. Christine Lagarde
B. Christine Georgia
C. Irina Bokova
D. Nikki Halay

Answer and Explanation

Answer: A

IMF’s Managing Director is Christine Lagarde.

Question 6: Justice Ranjan Gogoi has taken oath as the _________ CJI in front of President Kovind at the Rashtrapati Bhavan.
A. 45th
B. 44th
C. 46th
D. 47th

Answer and Explanation

Answer: C

Justice Ranjan Gogoi has taken oath as the 46th CJI in front of President Kovind at the Rashtrapati Bhavan.

Question 7: Arun Kumar has been appointed as Director-General of the ___________ (RPF).
A. Railway Protect Force
B. Railway Protective Force
C. Railway Protection Force
D. Railway Police Force

Answer and Explanation

Answer: C

Arun Kumar has been appointed as Director-General of the Railway Protection Force (RPF).

Question 8: NFRA is a body proposed in Companies Act __________ for the establishment and enforcement of accounting and auditing standards and oversight of the work of auditors.
A. 2013
B. 2012
C. 2014
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: A

National Financial Reporting Authority is a body proposed in Companies Act 2013 for the establishment and enforcement of accounting and auditing standards and oversight of the work of auditors.

Question 9: Facebook has appointed ____________ as Vice President of Product Instagram.
A. Adam Levine
B. Mike Krieger
C. Kevin Systrom
D. Adam Mosseri

Answer and Explanation

Answer: D

Facebook has appointed Adam Mosseri as Vice President of Product Instagram.

Question 10: Sustainable Mountain Development Summit VII will be held in __________ from October 3 to 5.
A. Manali
B. Shimla
C. Srinagar
D. Jammu

Answer and Explanation

Answer: B

Sustainable Mountain Development Summit VII will be held in Shimla from October 3 to 5.

Daily Current Affairs: 3 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3

Daily Current Affairs 3 October 2018 Current Affairs Quiz 3 October 2018 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img