Current Affairs Quiz 30 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 October 2018

Question 1: Who is the Union Cabinet Minister of Food Processing?
A. Harsimrat Kaur Badal
B. Prakash Badal
C. Ramvilas Paswan
D. Chirag Paswan

Answer and Explanation

Answer: A

Harsimrat Kaur Badal is the Union Cabinet Minister of Food Processing in the Government of India and Member of Parliament from Bathinda. She is a member of Shiromani Akali Dal.

Question 2: INS __________ has returned after Vogage ‘Lokayan 18’ across the World.
A. Tarini
B. Sahyadri
C. Himadri
D. Tarangini

Answer and Explanation

Answer: D

INS Tarangini has returned after Vogage ‘Lokayan 18’ across the World.

Question 3: Reliance Naval and Engineering (RNEL) has inducted a training ship for the Indian Coast Guard (ICG) named ____________.
A. ICGS Varuna
B. INS Varuna
C. INS Vikramditya
D. ICGS Vikram

Answer and Explanation

Answer: A

Reliance Naval and Engineering (RNEL) has inducted a training ship for the Indian Coast Guard (ICG) named ‘ICGS Varuna’.

Question 4: What is the theme of Annual Vigilance Awareness Week?
A. Eradicate Corruption-Build a New India
B. Corruption Free India
C. Eradicate a Corrupted India
D. Free From Corruption

Answer and Explanation

Answer: A

Theme :- ‘Eradicate Corruption-Build a New India’

Question 5: Michael D Higgins has been re-elected __________ president.
A. Spanish
B. French
C. German
D. Irish

Answer and Explanation

Answer: D

Michael D Higgins has been re-elected Irish president.

Question 6: Sophia is a social humanoid robot developed by ___________-based company Hanson Robotics.
A. Japan
B. USA
C. Hong Kong
D. China

Answer and Explanation

Answer: C

Sophia is a social humanoid robot developed by Hong Kong-based Company Hanson Robotics. Sophia has been covered by media around the globe and has participated in many high-profile interviews.

Question 7: Facebook has launched Digital Literacy Library in __________ Indian languages.
A. 5
B. 7
C. 6
D. 4

Answer and Explanation

Answer: C

Facebook has launched Digital Literacy Library in 6 Indian languages:- Hindi, Bengali, Tamil, Telugu, Kannada and Malayalam.

Question 8: India’s First Robotic Dinosaurs Gallery has inaugurated in _________, Punjab.
A. Kapurthala
B. Amritsar
C. Chandigarh
D. Ludhiana

Answer and Explanation

Answer: A

India’s First Robotic Dinosaurs Gallery has inaugurated in Kapurthala, Punjab.

Question 9: Who is the Director general of the Indian Coast Guard?
A. Narendra Modi
B. Rajnath Singh
C. Rajendra Singh
D. YC Modi

Answer and Explanation

Answer: C

Director General of the Indian Coast Guard: Rajendra Singh.

Question 10: Where is the headquarter of Central Vigilance Commission.
A. Jaipur
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

CVC: – Headquarters: New Delhi || Central Vigilance Commissioner: Shri. K. V. Chowdary || Vigilance Commissioner: Dr. Tejendra Mohan Bhasin, Shri. Sharad Kumar.

Daily Current Affairs: 30 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30

Daily Current Affairs 30 October 2018 Current Affairs Quiz 30 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]