Current Affairs Quiz 30 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 October 2019

Question 1:CBSE and __________ have launched an online aptitude test called as ‘Tamanna’.
A. NCERT
B. AICTC
C. UGC
D. ICSE

Answer and Explanation

Answer: A

CBSE and NCERT have launched an online aptitude test called as ‘Tamanna’.

Question 2:Former ____________ Chief Minister Dilip Parikh passed away.
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Former Gujarat Chief Minister Dilip Parikh passed away. Dilip Ramanbhai Parikh was an Indian politician and industrialist. He was the 13th Chief Minister of Gujarat from 28 October 1997 to 4 March 1998.

Question 3:___________ (CMD of Marg Erp Limited) has bagged Udyog Rattan Award from Government of India.
A. Thakur Anup Singh
B. Thakur Anup Chauhan
C. Thakur Anup Shah
D. Thakur AnupJhala

Answer and Explanation

Answer: A

Thakur Anup Singh (CMD of Marg Erp Limited) has bagged Udyog Rattan Award from Government of India.

Question 4:The 29th BASIC ministerial meet on climate change was held in ___________.
A. Cape Town
B. Shanghai
C. New Delhi
D. Beijing

Answer and Explanation

Answer: D

The 29th BASIC ministerial meet on climate change was held in Beijing, China.

Question 5:__________ is observed as International Animation Day.
A. 28 October
B. 29 October
C. 30 October
D. 31 October

Answer and Explanation

Answer: A

28 October is observed as International Animation Day. International Animation Day was an international observance proclaimed in 2002 by the ASIFA as the main global event to celebrate the art of animation.

Question 6:Where is the Headquarter of National Small Industries Corporation?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: C

National Small Industries Corporation Limited is a Mini Ratna PSU established by the Government of India in 1955 It falls under Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises of India.

Question 7:__________________ was conferred with National CSR Award 2018 by Ministry of Corporate Affairs for excellence in corporate social responsibility.
A. India Infoline Ltd
B. Dewan Housing Finance Ltd
C. Edelweiss Financial Services Ltd
D. HDFC Broking Limited

Answer and Explanation

Answer: C

Edelweiss Financial Services Ltd was conferred with National CSR Award 2018 by Ministry of Corporate Affairs for excellence in corporate social responsibility.

Question 8:Grandmaster ____________ has won the Best Women’s Player prize in FIDE Chess.com Grand Swiss tournament 2019.
A. D. Harika
B. Tanya Sachdeva
C. Koneru Hampi
D. Sita Raman

Answer and Explanation

Answer: A

Grandmaster D. Harika has won the Best Women’s Player prize in FIDE Chess.com Grand Swiss tournament 2019.

Question 9:President Mokgweetsi Masisi has been re-elected as the President of ____________.
A. Botswana
B. Zimbabwe
C. Namibia
D. Lesotho

Answer and Explanation

Answer: A

President Mokgweetsi Masisi has been re-elected as the President of Botswana.

Question 10:Book ‘Measuring Poverty around the World’ is authored by late ___________ economist Anthony Barnes Atkinson.
A. German
B. British
C. American
D. Spanish

Answer and Explanation

Answer: B

Book ‘Measuring Poverty around the World’ is authored by late British economist Anthony Barnes Atkinson.

Daily Current Affairs: 30 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 30 October 2019 Current Affairs Quiz 30 October 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest