Current Affairs Quiz 31st October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 31st October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 31st October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 31st October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 31st October 2020

Question 1:Actor _________ was honoured with a Lifetime Achievement Award at the third edition of the India International Film Festival of Boston.
A. Om Puri
B. Anu Kapoor
C. Salim Ali
D. Javed Akhtar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Actor Om Puri was honoured with a Lifetime Achievement Award at the third edition of the India International Film Festival of Boston.
  • Question 2:The ___________ edition of Asian Film Awards was organized by the Asian Film Awards Academy.
    A. 13th
    B. 14th
    C. 15th
    D. 16th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The 14th edition of Asian Film Awards was organized by the Asian Film Awards Academy.
  • Movie Gully Boy has received the award for the Best Original Score at 14th Asian Film Awards.
  • Question 3: India Post and __________ Postal Service has signed pact for electronic exchange of customs.
    A. Russia
    B. UK
    C. US
    D. Australia

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India Post and US Postal Service has signed pact for electronic exchange of customs.
  • Indian Post Headquarters: New Delhi || Director-General of Indian Post: Arundhaty Ghosh.
  • Question 4: Former ____________ CM Keshubhai Patel has passed away.
    A. Maharashtra
    B. Gujarat
    C. Karnataka
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Former Gujarat CM Keshubhai Patel has passed away.
  • Keshubhai Patel was an Indian politician who was the Chief Minister of Gujarat in 1995 and from 1998 to 2001. He was a six-time member of Gujarat Legislative Assembly. He was a member of RSS since 1940s, of Bharatiya Jana Sangh in 1960s, Janata Party in 1970s, and the Bharatiya Janata Party from 1980.
  • Question 5:National Unity Day is observed every year on ___________ to commemorate the birth anniversary of the Iron Man of India, Sardar Vallabhbhai Patel.
    A. October 31
    B. October 30
    C. October 29
    D. October 28

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • National Unity Day is observed every year on October 31 to commemorate the birth anniversary of the Iron Man of India, Sardar Vallabhbhai Patel.
  • Question 6: World __________ Day is observed on 31 October by United Nations.
    A. Mountains
    B. Rivers
    C. Cities
    D. Volcano

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Cities Day is observed on 31 October by United Nations.
  • Theme: ‘Valuing Our Communities and Cities’.
  • Question 7:____________ has been appointed as new Chief Information Commissioner replacing Bimal Zulka.
    A. Yash Sinha
    B. Nandivardhan K Sinha
    C. Yashvardhan K Sinha
    D. Manoj Sinha

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Yashvardhan K Sinha has been appointed as new Chief Information Commissioner replacing Bimal Zulka.
  • Central Information Commission Headquarters: New Delhi.
  • Question 8:__________ has launched a secured messaging application platform named ‘Secure Application for the Internet’ (SAI).
    A. Border Security force
    B. Indian Air force
    C. Indian Navy
    D. Indian Army

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Indian Army has launched a secured messaging application platform named ‘Secure Application for the Internet’ (SAI).
  • Chief of Defence Staff (CDS): General Bipin Rawat.
  • Question 9: _________’s SOFIA Telescope has discovered water on Sunlit Surface of Moon.
    A. Jxcn
    B. Roscosmos
    C. SpaceX
    D. NASA

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • NASA’s SOFIA Telescope has discovered water on Sunlit Surface of Moon.
  • The Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy is an 80/20 joint project of NASA and the German Aerospace Center to construct and maintain an airborne observatory.
  • Question 10:World’s first scientoon book ‘Bye Bye Corona’ was released by Governor of ___________ Anandiben Patel.
    A. Rajasthan
    B. Uttar Pradesh
    C. Gujarat
    D. Bihar

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World’s first scientoon book ‘Bye Bye Corona’ was released by Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel.
  • Scientoonics is new branch of Science that deals with effective science communication by using a novel class of science cartoons called Scientoons.
  • Question 11:___________ has launched Digital Gold on its platform.
    A. PhonePe
    B. BharatPe
    C. PayTm
    D. Google Pay

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • BharatPe has launched Digital Gold on its platform.
  • BharatPe: CEO: Ashneer Grover || BharatPe Founded: 2018.
  • Question 12:SBI has signed a loan agreement of $1 billion with The _________ Bank for International Cooperation.
    A. UK
    B. Russia
    C. USA
    D. Japan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • SBI has signed a loan agreement of $1 billion with The Japan Bank for International Cooperation (JBIC).
  • Chairman of State Bank of India: Dinesh Kumar Khara.
  • The Japan Bank for International Cooperation, JBIC, is a Japanese public financial institution and export credit agency that was created on October 1, 1999, through the merger of the Japan Export-Import Bank and the Overseas Economic Cooperation Fund.
  • Question 13:Japanese Prime Minister Yoshihide Suga has stated that the country will achieve zero carbon emissions by _________.
    A. 2050
    B. 2040
    C. 2030
    D. 2060

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Japanese Prime Minister Yoshihide Suga has stated that the country will achieve zero carbon emissions by 2050.
  • Japan Capital: Tokyo || Japan Currency: Japanese yen.
  • Daily Current Affairs: 31st October

    Daily Current Affairs 31st October 2020 Current Affairs Quiz 31st October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest