Current Affairs Quiz 4 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 October 2018

Question 1: Who is the President of Indian Olympic Association (IOA)?
A. Narinder Batra
B. Narinder Singh
C. Micheal Chopra
D. NK Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Narinder Batra is the President of Indian Olympic Association (IOA).

Question 2: Madhav National Park is located in which state?
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Jharkhand
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: B

Madhav National Park is situated in Shivpuri District of Gwalior division in northwest Madhya Pradesh, India. It was named after Madho Rao Scindia, the Maharaja of Gwalior belonging to the Scindia dynasty of the Marathas.

Question 3: National Institute of Mental Health Rehabilitation(NIMHR) will be installed in ________ District in Madhya Pradesh.
A. Sehore
B. Shivpuri
C. Sironge
D. Damoh

Answer and Explanation

Answer: A

National Institute of Mental Health Rehabilitation(NIMHR) will be installed in Sehore District in Madhya Pradesh.

Question 4: Who is the Head of LaLiga India ?
A. Jose Cachaza
B. John Capdevilla
C. David Simione
D. Robert Pires

Answer and Explanation

Answer: A

La Liga and as La Liga Santander for sponsorship reasons with Santander, is the men’s top professional football division of the Spanish football league system.

Question 5: ADB and GOI to establish a Global Skills Park in Madhya Pradesh. An MOU has been signed of _________ million Loan Agreement for the same.
A. $158
B. $155
C. $150
D. $160

Answer and Explanation

Answer: C

ADB and GOI to establish a Global Skills Park in Madhya Pradesh.An MOU have signed of $150 million Loan Agreement for the same.

Question 6: India was ranked 5th among 206 countries in pictorial warnings on cigarette packets. Which country has ranked first?
A. Hatti
B. Vanuatu
C. Timor-Leste
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: C

1st Timor-Leste || 2nd Nepal || 3rd Vanuatu || 4th New Zealand.

Question 7: Who is the head of International Solar Alliance?
A. Jayshree Gupta
B. Shashank Manohar
C. Upendra Tripathy
D. Anuj Jindal

Answer and Explanation

Answer: C

Founded at: Paris, France || Membership (As of 2017): 121 nation || Head: H.E. Upendra Tripathy

Question 8: Barham Salih has been elected as New President of ________.
A. Iraq
B. Iran
C. Kuwait
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: A

Barham Salih has been elected as New President of Iraq.

Question 9: HRD Minister ____________ has announced ‘Swachh Campus rankings’ on the basis of a survey under ‘Swachhta Hi Sewa’ campaign.
A. Prakash Javadekar
B. Smriti Irani
C. Narandra Singh Tomar
D. MM Joshi

Answer and Explanation

Answer: A

HRD Minister Prakash Javadekar has announced ‘Swachh Campus rankings’ on the basis of a survey under ‘Swachhta Hi Sewa’ campaign.

Question 10: Which is state with maximum citizen participation in Swachh Survekshan Grameen Awards 2018?
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Jharkhand
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

States with maximum citizen participation 1) Uttar Pradesh 2) Gujarat 3) Maharashtra

Daily Current Affairs: 4 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-3

Daily Current Affairs 4 October 2018 Current Affairs Quiz 4 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]