Content Ad 002

Current Affairs Quiz 4th October 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4th October 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 4th October 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 4th October 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4th October 2023

 

Question 1:

Which statue is being unveiled in Maryland as the ‘Statue of Equality’?

A) Sardar Patel

B) Mahatma Gandhi

C) B.R. Ambedkar

D) Mother Teresa

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The ‘Statue of Equality’ in Maryland represents B.R. Ambedkar, the principal drafter of the Indian Constitution.

 

Question 2:

Which traditional fabric from Jammu and Kashmir recently received the GI tag?

A) Kashmiri Wool

Content Ad 03

B) Kathua Cotton

C) Basohli Pashmina

D) Jammu Silk

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The traditional Basohli Pashmina from Kathua district in Jammu and Kashmir has been awarded the Geographical Indication (GI) tag.

 

Question 3:

The women’s biking expedition ‘Yashasvini’ started from which city?

A) Delhi

B) Shillong

C) Srinagar

D) Kanyakumari

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The ‘Yashasvini’ biking expedition began from Srinagar, aiming towards Gujarat.

 

Question 4:

Which fighter jet is the Indian Air Force planning to retire by 2025?

A) Rafale

B) Tejas

C) Sukhoi Su30MKI

D) MiG21

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The Indian Air Force (IAF) has strategies to phase out the longstanding MiG21 fighter jets by 2025.

 

Question 5:

In which state did the 11th edition of the IndiaBangladesh joint military exercise SAMPRITI take place?

A) Assam

B) West Bengal

C) Meghalaya

D) Tripura

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The 11th edition of the IndiaBangladesh joint military exercise, SAMPRITI, started in Umroi, Meghalaya.

 

Question 6:

How much is the IAF planning to invest over the next 6-7 years mainly in weapons acquisition?

A) Rs 1.5 lakh crore to Rs 2 lakh crore

B) Rs 2.5 lakh crore to Rs 3 lakh crore

C) Rs 3.5 lakh crore to Rs 4 lakh crore

D) Rs 4.5 lakh crore to Rs 5 lakh crore

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Air Chief Marshal VR Chaudhari unveiled the IAF’s intention to invest between Rs 2.5 lakh crore to Rs 3 lakh crore over the next 6-7 years.

 

Question 7:

What is the World Bank’s GDP growth forecast for India for FY24?

A) 5.8%

B) 6.3%

C) 6.9%

D) 7.2%

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The World Bank stands by its prediction of India’s 6.3% GDP growth for 2023-24.

 

Question 8:

What inflation rate has the World Bank projected for India for fiscal 2023-24?

A) 5.1%

B) 5.4%

C) 5.7%

D) 5.9%

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The World Bank has updated its retail inflation forecast for India for fiscal 2023-24 to 5.9%.

 

Question 9:

What is the theme for World Animal Welfare Day 2023?

A) Save Them, Love Them

B) Together for Animals

C) Great or Small, Love Them All

D) Every Animal Matters

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The 2023 theme for World Animal Welfare Day is “Great or Small, Love Them All.”

 

Question 10:

What does the Breast Cancer Awareness Month 2023 emphasize?

A) Fundraising for research

B) Early Detection

C) Supporting survivors

D) New treatment methods

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Breast Cancer Awareness Month 2023 emphasizes the importance of early breast cancer detection through regular checkups and mammograms.

 

Question 11:

When is World Teachers’ Day celebrated?

A) October 8

B) October 2

C) October 5

D) October 1

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: World Teachers’ Day is celebrated every year on October 5th to appreciate the significant impact teachers have on society.

 

Question 12:

What is the theme for the 69th Wildlife Week Celebration in India?

A) Wildlife Preservation is Essential

B) Nonviolence Towards Wildlife

C) Partnerships for Wildlife Conservation

D) Save the Wildlife, Save the Earth

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The theme for the 69th Wildlife Week is “Partnerships for Wildlife Conservation”, emphasizing the collaborative efforts needed for preserving wildlife.

 

Question 13:

What is the purpose of the PM SVANidhi scheme?

A) Housing for all

B) Promote startup businesses

C) Assist street vendors

D) Promote digital transactions

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The PM SVANidhi scheme aims to assist street vendors by incorporating them into the formal economy and providing them with collateralfree loans.

 

Question 14:

Who is the new global CEO of PayU?

A) Laurent Le Moal

B) Ervin Tu

C) Anirban Mukherjee

D) Sanjay Agarwal

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Anirban Mukherjee has been elevated to the position of global CEO for PayU, succeeding Laurent Le Moal.

 

Question 15:

The 2023 Nobel Prize in Chemistry was awarded for work related to?

A) Quantum dots

B) Organic chemistry advancements

C) Drug discovery techniques

D) Genetic modifications

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus, and Alexei I. Ekimov received the 2023 Nobel Prize in Chemistry for their pioneering work on quantum dots.

 

Question 16:

Which sport did Jyothi Surekha Vennam and Pravin Ojas Deotale win a gold medal in at the Asian Games 2023?

A) Tennis

B) Archery

C) Shooting

D) Boxing

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Indian duo of Jyothi Surekha Vennam and Pravin Ojas Deotale clinched the gold medal in Compound Archery Mixed Team at the Asian Games 2023.

 

Question 17:

Who became the first Indian woman to win a gold medal in javelin throw at the Asian Games 2023?

A) Hima Das

B) Dutee Chand

C) Annu Rani

D) Neeraj Chopra

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Annu Rani made history by becoming the first Indian woman to win a gold medal in javelin throw at the Asian Games 2023.

 

Question 18:

In which event did Parul Chaudhary win a gold medal at the 2023 Asian Games?

A) 5000m race

B) 1500m race

C) 10000m race

D) Marathon

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Parul Chaudhary won the gold in the women’s 5000m race at the 2023 Asian Games.

 

Question 19:

Who has been appointed as the ‘Global Ambassador’ for the upcoming Cricket World Cup 2023?

A) Virat Kohli

B) MS Dhoni

C) Brian Lara

D) Sachin Tendulkar

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The ICC appointed iconic cricketer Sachin Tendulkar as the ‘Global Ambassador’ for the upcoming Cricket World Cup 2023.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img