Current Affairs Quiz 5 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 October 2018

Question 1: Team _____________ has clinched Women’s National Football Championship.
A. Manipur
B. Tripura
C. Nagaland
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

Team Manipur has clinched Women’s National Football Championship crown

Question 2: Mariyappan Thangavelu is an Indian Paralympic ______________.
A. Long jumper
B. High jumper
C. Sprinter
D. Dribbler

Answer and Explanation

Answer: B

Mariyappan Thangavelu is an Indian Paralympic high jumper.

Question 3: Vladimir Putin will attend the _________ India-Russia Annual Bilateral Summit in New Delhi.
A. 17th
B. 18th
C. 19th
D. 20th

Answer and Explanation

Answer: C

Vladimir Putin will attend the 19th India-Russia Annual Bilateral Summit in New Delhi

Question 4: Acc. to UNCTAD’s Trade and Development Report the predicted GDP growth of India for 2018 to be at ___________.
A. 7.0%
B. 7.1%
C. 7.2%
D. 7.3%

Answer and Explanation

Answer: A

Acc. to UNCTAD’s Trade and Development Report the predicted GDP growth of India for 2018 to be at 7%.

Question 5: 2018 Nansen Refugee Award is conferred to Dr. Evan Atar Adaha, a surgeon from ____________.
A. Sudan
B. Uganda
C. Rwanda
D. Kenya

Answer and Explanation

Answer: A

2018 Nansen Refugee Award is conferred to Dr. Evan Atar Adaha(A surgeon from South Sudan).

Question 6: India has launched ___________ to help tsunami-hit Indonesia.
A. Operation Sagar Shakti
B. Operation Sagar Maitri
C. Operation Samudra Maitri
D. Operation Samudra Shakti

Answer and Explanation

Answer: C

India has launched ‘Operation Samudra Maitri’ to help tsunami-hit Indonesia.

Question 7: IBSAMAR is a joint Multi – National Maritime Exercise between the Indian, ___________ and South African Navies.
A. Vietnam
B. Bahamas
C. Brazil
D. West Africa

Answer and Explanation

Answer: C

IBSAMAR is a joint Multi – National Maritime Exercise between the Indian, Brazilian and South African Navies.

Question 8: Exercise Sahyog-Hop Tac 2018 is a joint exercise between India and Vietnam has commenced at __________.
A. Chennai
B. Vizag
C. Kochi
D. Mangalore

Answer and Explanation

Answer: A

Exercise Sahyog-Hop Tac 2018 is a joint exercise between India and Vietnam has commenced at Chennai coast,Chennai.

Question 9: Project ________ has been launched by Indian Railways.
A. Utkrisht
B. Utkrish
C. Sakshakt
D. Sakshakti

Answer and Explanation

Answer: A

Project Utkrisht has been launched by Indian Railways.

Question 10: National Dolphin Research Centre (NDRC) is India’s and Asia’s first dolphin research centre to set up in __________.
A. Kolkata
B. Patna
C. Kanpur
D. Allahabad

Answer and Explanation

Answer: B

National Dolphin Research Centre (NDRC) is India’s and Asia’s first dolphin research centre is likely to set up in Patna on October 5.

Daily Current Affairs: 5 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5

Daily Current Affairs 5 October 2018 Current Affairs Quiz 5 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest