Current Affairs Quiz 5 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 October 2019

Question 1:The 11th DefExpo Event is scheduled to be held for the first time in _________ in February 2020.
A. Lucknow
B. Mumbai
C. Delhi
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

The 11th DefExpo Event is scheduled to be held for the first time in Lucknow in February 2020.

Question 2:_____________ has become first Indian state to launch policy on Pneumoconiosis.
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Odisha
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Rajasthan has become first Indian state to launch policy on Pneumoconiosis.

Question 3:Goa Maritime Conclave started in Goa with National Security Advisor _________ as the chief guest for the inaugural event.
A. Anu Doval
B. Shayam Doval
C. Ajit Doval
D. Shaurya Doval

Answer and Explanation

Answer: C

Goa Maritime Conclave started in Goa with National Security Advisor Ajit Doval as the chief guest for the inaugural event.

Question 4:Noted _____________ and Padma Shri Awardee HL Trivedi has passed away.
A. Nephrologist
B. Cardiologist
C. Neurologist
D. Oncologist

Answer and Explanation

Answer: A

Hargovind Laxmishanker Trivedi, better known as H. L. Trivedi, was an Indian nephrologist, immunologist, transplantation medicine and stem cell researcher. He was a pioneer of transplantation medicine in India and a founding director of the Kidney Hospital in Ahmedabad.

Question 5:The __________ edition of WEF Annual Meeting for 2020 to be held in Davos-Klosters, Switzerland.
A. 52th
B. 49th
C. 51st
D. 50th

Answer and Explanation

Answer: D

The 50th edition of WEF Annual Meeting for 2020 to be held in Davos-Klosters, Switzerland.

Question 6:World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is an international day held annually on __________ by UNESCO.
A. October 4
B. October 6
C. October 3
D. October 5

Answer and Explanation

Answer: D

World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is an international day held annually on October 5 by UNESCO.

Question 7:World Space Week is an annual holiday observed from 4 to 10 ___________ in various parts of the world, including Europe and Asia. World Space Week is officially defined as “an international celebration of science and technology, and their contribution to the betterment of the human condition”.
A. December
B. November
C. October
D. September

Answer and Explanation

Answer: C

World Space Week is an annual holiday observed from 4 to 10 October in various parts of the world, including Europe and Asia. World Space Week is officially defined as “an international celebration of science and technology, and their contribution to the betterment of the human condition”.

Question 8:Gujarat Government has launched India’s first ‘Emissions Trading Scheme (ETS)’ to combat particulate air pollution in ____________.
A. Surat
B. Vadodara
C. Ahmedabad
D. Gandhinagar

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat Government has launched India’s first ‘Emissions Trading Scheme (ETS)’ to combat particulate air pollution in Surat.

Question 9:FIFA has banned former __________ President Eugenio Figueredo for lifetime.
A. CONMEBOL
B. EURO
C. AFC
D. CONCAF

Answer and Explanation

Answer: A

FIFA has banned former CONMEBOL President Eugenio Figueredo for lifetime.

Question 10:Former Sri Lanka captain __________ took charge as the President of Marylebone Cricket Club (MCC).
A. Tillakaratne Dilshan
B. Kumar Sangakkara
C. Mahela Jayawardene
D. Sanath Jayasuriya

Answer and Explanation

Answer: B

Former Sri Lanka captain Kumar Sangakkara took charge as the President of Marylebone Cricket Club (MCC).

Daily Current Affairs: 5 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 5 October 2019 Current Affairs Quiz 5 October 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest