Current Affairs Quiz 5th 6th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5th 6th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5th 6th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5th 6th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5th 6th October 2020

Question 1:__________ Airport has been developed into the Airports Authority of India‘s first fully solar-powered airport.
A. Puducherry
B. Chennai
C. Kochi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

  • Puducherry Airport has been developed into the Airports Authority of India‘s first fully solar-powered airport.
  • Puducherry Governor: Kiran Bedi
  • Question 2: ___________ and the Institute of Company Secretaries of India (ICSI), have launched an exclusive co-branded credit card for Company Secretaries.
    A. PNB
    B. BOB
    C. SBI
    D. BOI

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Bank of Baroda and the Institute of Company Secretaries of India (ICSI), have launched an exclusive co-branded credit card for Company Secretaries.
  • Institute of Company Secretaries of India: President: CS Ashish Garg || CEO: CS Sutanu Sinha || Headquarters: New Delhi
  • Question 3: Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has partnered with __________ to take street food vendors online under PM SVANIDHI scheme.
    A. Foodpanda
    B. Zomato
    C. Swiggy
    D. Uber Eats

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has partnered with Swiggy to take street food vendors online under PM SVANIDHI scheme.
  • Minister of Housing and Urban Affairs and Civil Aviation: Hardeep Singh Puri
  • Swiggy: Headquarters: Bangalore || Sriharsha Majety (CEO)
  • Question 4:________ conducted a successful flight test of the Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo (SMART).
    A. HAL
    B. DRDO
    C. ISRO
    D. Bharat Dynamics

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • DRDO conducted a successful flight test of the Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo (SMART).
  • SMART is a missile assisted release of lightweight Anti-Submarine Torpedo System for anti-submarine warfare (ASW) operations for far beyond torpedo range.
  • DRDO || Chairman: Dr G Satheesh Reddy || Headquarters: New Delhi
  • Question 5: International Teachers Day, is an international day held annually on ________.
    A. 5 October
    B. 6 October
    C. 7 October
    D. 8 October

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • International Teachers Day, is an international day held annually on 5 October.
  • Theme: ‘Teachers: Leading in crisis, reimagining the future’.
  • Question 6: World Habitat Day is marked on the first ___________ of October each year, and is recognized by the United Nations to reflect on the state of towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter.
    A. Tuesday
    B. Friday
    C. Monday
    D. Wednesday

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Habitat Day is marked on the first Monday of October each year, and is recognized by the United Nations to reflect on the state of towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter.
  • Theme: ‘Housing For All — A Better Urban Future’.
  • Question 7:Chief Marketing Officer of _________ Bank Ravi Santhanam has been inducted in the Forbes list of ‘The World’s Most Influential CMOs’.
    A. ICICI
    B. Kotak
    C. HDFC
    D. Axis

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Chief Marketing Officer of HDFC Bank Ravi Santhanam has been inducted in the Forbes list of ‘The World’s Most Influential CMOs’.
  • HDFC Bank: || CEO: Aditya Puri || Headquarters: Mumbai
  • Question 8:The Nobel Prize in Physiology/Medicine 2020 was awarded jointly to Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice for the discovery of ____________ virus.
    A. Hepatitis B
    B. Hepatitis E
    C. Hepatitis A
    D. Hepatitis C

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The Nobel Prize in Physiology/Medicine 2020 was awarded jointly to Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice for the discovery of Hepatitis C virus.
  • The Nobel Prize is a set of annual international awards bestowed in several categories by Swedish and Norwegian institutions in recognition of academic, cultural, or scientific advances. The will of the Swedish chemist, engineer and industrialist Alfred Nobel established the five Nobel prizes in 1895.
  • Question 9: According to the Forbes, ___________ is the highest-paid female actor in the world.
    A. Gal Gadot
    B. Jennifer Lawrence
    C. Angelina Jolie
    D. Sofia Vergara

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • According to the Forbes, Sofia Vergara is the highest-paid female actor in the world.
  • According to the Forbes, Dwayne Johnson is the highest-paid male actor in the world.
  • Question 10: ___________, the only Bollywood star in the top 10, landed in sixth place with earnings of $48.5 million.
    A. Aamir Khan
    B. Akshay Kumar
    C. Salman Khan
    D. Shahrukh Khan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Akshay Kumar, the only Bollywood star in the top 10, landed in sixth place with earnings of $48.5 million.
  • Daily Current Affairs: 5th 6th October

    Daily Current Affairs 5th-6th October 2020 Current Affairs Quiz 5th-6th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest