Current Affairs Quiz 6 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 October 2018

Question 1: President Kovind has inaugurated the 4th India International Science Festival in ______________.
A. Lucknow
B. Kanpur
C. Jaipur
D. Noida

Answer and Explanation

Answer: A

President Kovind has inaugurated the 4th India International Science Festival in Lucknow.

Question 2: Who is the Minister of Skill Development and Entrepreneurship ?
A. SD Dev Gowda
B. Dharmendra Pradhan
C. Anand Geethe
D. Manoj Sinha

Answer and Explanation

Answer: B

Dharmendra Debendra Pradhan is a BJP leader and currently the Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship

Question 3: India will buy S-400 _________ -defence system from Russia.
A. Aerial
B. Naval
C. Ground
D. Ballistic

Answer and Explanation

Answer: A

India will buy S-400 aerial-defence system from Russia.

Question 4: What is the theme of World Teachers’ Day?
A. The right to education means the right to be a qualified teacher
B. ValuingTeachers, Improving their Status
C. Teaching in Freedom, Empowering Teachers
D. The right to education means the right to a qualified teacher

Answer and Explanation

Answer: D

Theme :- ‘The right to education means the right to a qualified teacher’.

Question 5: Where is the headquarter of IORA?
A. Mauritius
B. Malaysia
C. Sri Lanka
D. India

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Ebene, Mauritius || Founded: 1995 || The Indian Ocean Rim Association, formerly known as the Indian Ocean Rim Initiative and Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation, is an international organisation consisting of coastal states bordering the Indian Ocean.

Question 6: What is the current MSF?
A. 6.50%
B. 6.26%
C. 6.75%
D. 6.00%

Answer and Explanation

Answer: C

Marginal Standing Facility is a new Liquidity Adjustment Facility (LAF) window created by Reserve Bank of India in its credit policy of May 2011. MSF is the rate at which the banks are able to borrow overnight funds from RBI against the approved government securities.

Question 7: Who is the one officer of the Reserve Bank of India to be nominated by the Central Board in the MPC ?
A. Ravindra H. Dholakia
B. Pami Dua
C. Michael Patra
D. Chetan Ghate

Answer and Explanation

Answer: C

One officer of the Reserve Bank of India to be nominated by the Central Board – Member, ex officio; – Michael Patra

Question 8: India Chem 2018 is _________ Biennial International Exhibition and Conference has begun in Mumbai.
A. 12th
B. 13th
C. 10th
D. 11th

Answer and Explanation

Answer: C

India Chem 2018 is 10th Biennial International Exhibition and Conference has began in Mumbai.

Question 9: President Kovind has addressed an International Conference on Women’s Health, Wellness and Empowerment in_____________, Uttar Pradesh.
A. Lucknow
B. Kanpur
C. Jaipur
D. Noida

Answer and Explanation

Answer: B

President Kovind has addressed an International Conference on Women’s Health, Wellness and Empowerment in Kanpur, Uttar Pradesh.

Question 10: The Sultan of Johor Cup is an annual, international ____________ men’s field hockey tournament held in Malaysia.
A. under–19
B. under–17
C. under–20
D. under–21

Answer and Explanation

Answer: D

The Sultan of Johor Cup is an annual, international under–21 men’s field hockey tournament held in Malaysia.

Daily Current Affairs: 6 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6

Daily Current Affairs 6 October 2018 Current Affairs Quiz 6 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]