Current Affairs Quiz 6 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 October 2019

Question 1:Persons of Indian Origin cards along with valid foreign passport will be considered for exit/entry into India till 31st of _________ 2020.
A. March
B. April
C. July
D. December

Answer and Explanation

Answer: A

Persons of Indian Origin cards along with valid foreign passport will be considered for exit/entry into India till 31st of March 2020.

Question 2:According to ‘Swachh Rail, Swachh Bharat 2019 report’, __________ has topped the list of cleanest railway stations in the country.
A. Indore
B. Jaipur
C. Bhopal
D. Kota

Answer and Explanation

Answer: B

According to ‘Swachh Rail, Swachh Bharat 2019 report’, Jaipur has topped the list of cleanest railway stations in the country.

Question 3:_____________ has become fully electrified states after providing electricity to over 5 lakh 15 thousand households under Soubhagya Scheme.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Punjab
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Telangana has become fully electrified states after providing electricity to over 5 lakh 15 thousand households under Soubhagya Scheme

Question 4:Cerebral Palsy Day on ___________ is an social movement and a day to celebrate and affirm the lives of the 17 million people living with cerebral palsy.
A. 6th October
B. 5th October
C. 4th October
D. 3rd October

Answer and Explanation

Answer: A

Cerebral Palsy Day on 6th October is an social movement and a day to celebrate and affirm the lives of the 17 million people living with cerebral palsy.

Question 5:What is the current Public Provident Fund interest rate? (Oct 2019)
A. 7.9%
B. 7.8%
C. 7.7%
D. 7.6%

Answer and Explanation

Answer: A

Public Provident Fund (PPF) — 7.9% || The Public Provident Fund is a savings-cum-tax-saving instrument in India, introduced by the National Savings Institute of the Ministry of Finance in 1968. The aim of the scheme is to mobilize small savings by offering an investment with reasonable returns combined with income tax benefits.

Question 6:Oil India Limited has appointed _________ as its New MD and CEO replacing Utpal Bora.
A. Sushma Chandra Mishra
B. Subhash Chandra Mishra
C. Sushil Chandra Mishra
D. Suyesh Chandra Mishra

Answer and Explanation

Answer: C

Oil India Limited has appointed Sushil Chandra Mishra as its New MD and CEO replacing Utpal Bora.

Question 7:Where is the headquarter of UCO Bank?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

UCO Bank, formerly United Commercial Bank, established in 1943 in Kolkata, is a major government-owned commercial bank of India. Headquarters: Kolkata || CEO: Atul Kumar Goel || Founder: Ghanshyam Das Birla

Question 8:Javelin thrower _________ broke her own national record with a career-best 62.43m at World Athletics Championships in Doha Qatar.
A. Annu Rani
B. Hima Das
C. Dutee Chand
D. Tinku Luka

Answer and Explanation

Answer: A

Javelin thrower Annu Rani broke her own national record with a career-best 62.43m at World Athletics Championships in Doha Qatar.

Question 9:England cricketer ___________ bagged Professional Cricketers’ Association Players’ Player of the Year award.
A. Ben Stokes
B. Joe Root
C. Jos Buttler
D. Jofra Archer

Answer and Explanation

Answer: A

England cricketer Ben Stokes bagged Professional Cricketers’ Association Players’ Player of the Year award.

Question 10:The ________ has brought India’s first-ever Floating Basketball Court in the Arabian Sea near Bandra Worli Sealink in Mumbai.
A. MLB
B. NBA
C. NFL
D. NHL

Answer and Explanation

Answer: B

The NBA has brought India’s first-ever Floating Basketball Court in the Arabian Sea near Bandra Worli Sealink in Mumbai.

Daily Current Affairs: 6 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 6 October 2019 Current Affairs Quiz 6 October 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest