Current Affairs Quiz 7th 8th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th 8th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7th 8th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7th 8th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7th 8th October 2020

Question 1:Indian-built Sittwe port in the Rakhine state of Myanmar to be operational in _______.
A. 2020
B. 2021
C. 2022
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: B

  • Indian-built Sittwe port in the Rakhine state of Myanmar to be operational in 2021.
  • Myanmar: Capital: Naypyitaw || Currency: Burmese kyat || President: Win Myint.
  • Question 2: The 12th BRICS Summit to be hosted by _________, is scheduled to be held on 17th November 2020 virtually.
    A. India
    B. Russia
    C. China
    D. Brazil

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The 12th BRICS Summit to be hosted by Russia, is scheduled to be held on 17th November 2020 virtually.
  • Theme: ‘BRICS Partnership for Global Stability, Shared Security and Innovative Growth’
  • BRICS is the acronym coined for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. The BRICS members are known for their significant influence on regional affairs. Since 2009, the BRICS nations have met annually at formal summits.
  • Question 3: Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) _________ to commission India’s fastest Supercomputer ‘PARAM Siddhi – AI’.
    A. Hyderabad
    B. Mohali
    C. Pune
    D. Kolkata

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) Pune to commission India’s fastest Supercomputer ‘PARAM Siddhi – AI’.
  • C-DAC: Director General: Hemant Darbari || C-DAC Headquarters: Pune.
  • Question 4:Dinesh Kumar Khara has been appointed as the new Chairman of _________ replacing Rajnish Kumar.
    A. SBI
    B. BOB
    C. PNB
    D. BOI

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Dinesh Kumar Khara has been appointed as the new Chairman of SBI replacing Rajnish Kumar.
  • SBI: Founded: 1 July 1955 || Headquarters: Mumbai.
  • Question 5:_________ has been named as the new Deputy Governor of RBI.
    A. M Rajeshwar Rao
    B. M Nageshwar Rao
    C. M Someshwar Rao
    D. M Durgeshwar Rao

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • M Rajeshwar Rao has been named as the new Deputy Governor of RBI.
  • M Rajeshwar Rao is currently the executive director of Reserve Bank of India.
  • Question 6: World Cotton Day is observed on __________ globally since 2019.
    A. 5th October
    B. 6th October
    C. 7th October
    D. 8th October

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Cotton Day is observed on 7th October globally since 2019.
  • Celebrating the advantages of cotton, ranging from its qualities as a natural fibre.
  • Question 7:The 2020 Nobel Prize in Literature is awarded to the American poet ____________ “for her unmistakable poetic voice that with austere beauty makes individual existence universal.”
    A. Richard Siken
    B. Jorie Graham
    C. Louise Glück
    D. Sharon Olds

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The 2020 Nobel Prize in Literature is awarded to the American poet Louise Glück “for her unmistakable poetic voice that with austere beauty makes individual existence universal.”
  • The will of the Swedish chemist, engineer and industrialist Alfred Nobel established the five Nobel prizes in 1895.
  • Question 8:Indo-American Chamber of Commerce has presented lifetime achievement award to _________.
    A. Shiv Nadar
    B. NR Narayana Murthy
    C. Mukesh Ambani
    D. Ratan Tata

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Indo-American Chamber of Commerce has presented lifetime achievement award to Ratan Tata.
  • IACC- India National President: Purnachandra Rao Surapaneni.
  • Question 9:Indian Coast Guard 7th Offshore Patrol Vessel __________ has been launched at the Kattupalli port, Chennai.
    A. Samudram
    B. Graha
    C. Varuna
    D. Vigraha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Indian Coast Guard 7th Offshore Patrol Vessel ‘Vigraha’ has been launched at the Kattupalli port, Chennai.
  • The vessel ‘Vigraha’ is built by Larsen and Toubro.
  • Indian Coast Guard: Director General: Krishnaswamy Natarajan.
  • Question 10:An MoU is signed between the Indian Sign Language Research and Training Center (ISLRTC) and _________ to convert its books into Indian Sign Language.
    A. NCERT
    B. AICTE
    C. UGC
    D. CBSE

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • An MoU is signed between the Indian Sign Language Research and Training Center (ISLRTC) and NCERT to convert NCERT books into Indian Sign Language.
  • NCERT: Director: Hrushikesh Senapaty || President: Ramesh Pokhriyal || Headquarters: New Delhi || Founder: Government of India || Founded: 1961
  • Daily Current Affairs: 7th 8th October

    Daily Current Affairs 7th-8th October 2020 Current Affairs Quiz 7th-8th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest