Current Affairs Quiz 8 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 8 October 2018

Question 1: What is the capital of Tajikistan ?
A. Dushanbe
B. Tajik
C. Somoni
D. Tajikistan

Answer and Explanation

Answer: A

Tajikistan: – Capital : Dushanbe || Official Language : Tajik || Currency : Somoni.

Question 2: Odisha CM Naveen Patnaik has launched ____________.
A. Nirma Kusum Yojana
B. Nirma Kusuma Yojana
C. Nirman Kusum Yojana
D. Nirman Kusuma Yojana

Answer and Explanation

Answer: D

Odisha CM Naveen Patnaik has launched ‘Nirman Kusuma Yojana’.

Question 3: Who is the facilitators bank in ‘Odyssey City Card’?
A. ICICI
B. Axis
C. SBI
D. Yes

Answer and Explanation

Answer: A

It is a common city payment card system has been launched by Odisha CM Naveen Patnaik in Bhubaneswar.

Question 4: Pankaj Sharma has been appointed as permanent representative of India to the United Nations Conference on Disarmament,___________.
A. Geneva
B. Vienna
C. Hague
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: A

Pankaj Sharma has been appointed as permanent representative of India to the United Nations Conference on Disarmament, Geneva.

Question 5: Exercise JIMEX-18 is a India-Japan maritime exercise, it has commenced in __________.
A. Visakhapatnam
B. Madras
C. Goa
D. Mangalore

Answer and Explanation

Answer: A

Exercise JIMEX-18 is a India-Japan maritime exercise, has commenced in Visakhapatnam.

Question 6: Where is the headquarter of Paypal?
A. New York City
B. Los Angelis
C. Washington DC
D. California

Answer and Explanation

Answer: D

Paypal:- Headquarters: California, USA || President and CEO: Dan Schulman.

Question 7: NASSCOM has inducted the Centre of Excellence for the Internet of Things (CoE – IoT) in ____________.
A. Pune
B. Noida
C. Gurugram
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

NASSCOM has inducted the Centre of Excellence for the Internet of Things (CoE – IoT) in Gurugram.

Question 8: Who is the CEO of Bajaj Allianz Life Insurance?
A. Tarun Chugh
B. Tarun Bajapai
C. Mahima Nagpal
D. Mahima Bansal

Answer and Explanation

Answer: A

Bajaj Allianz Life Insurance Insurance company: – Headquarters: Pune || CEO: Tarun Chugh || Founded: 2001

Question 9: Lewis Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for _______ AMG Petronas.
A. Mercedes
B. BMW
C. Jaguar
D. Ferrari

Answer and Explanation

Answer: A

Lewis Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for Mercedes AMG Petronas.

Question 10: Vikram Limaye has been selected as Chairman of the Working Committee and Director on the Board of the ________________.
A. World Funds for Exchanges
B. World Wide Consortium
C. World Economic Forum
D. World Federation of Exchanges

Answer and Explanation

Answer: D

Vikram Limaye has been selected as Chairman of the Working Committee and Director on the Board of the World Federation of Exchanges (WFE).

Daily Current Affairs: 8 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8

Daily Current Affairs 8 October 2018 Current Affairs Quiz 8 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]