Current Affairs Quiz 9 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 October 2018

Question 1: ___________ Govt. has launched ‘Unnati Scheme’ for SC/ST entrepreneurs.
A. Karnataka
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

Karnataka Govt. has launched ‘Unnati Scheme’ for SC/ST entrepreneurs.

Question 2: Where is the headquarter of World Economic Forum?
A. Austria
B. Switzerland
C. USA
D. Netherlands

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Cologny, Switzerland || Founder: Klaus Schwab || Founded: January 1971 || Formerly called: European Management Forum || Motto: Committed to improving the state of the world

Question 3: __________ and the UN Environment has signed an MoU to implement the environmental dimension of sustainable development goal SDG2030.
A. CII
B. FICCI
C. CIA
D. NSA

Answer and Explanation

Answer: A

CII and the UN Environment has signed an MoU to implement the environmental dimension of sustainable development goal SDG2030.

Question 4: 2017 Nobel Prize in Economics winner was Richard H. Thaler for his contributions to ____________.
A. Behavioural economics
B. Elementary economics
C. Macro economics
D. Micro economics

Answer and Explanation

Answer: A

2017 winner was Richard H. Thaler for his contributions to behavioural economics.

Question 5: ___________________ has awarded the ‘ISSA Good Practice Award’.
A. Employees’ State Insurance Corporative
B. Employers’ State Insurance Corporative
C. Employers’ State Insurance Corporation
D. Employees’ State Insurance Corporation

Answer and Explanation

Answer: D

Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has awarded the ‘ISSA Good Practice Award’.

Question 6: Weightlifter Jeremy won gold by lifting a total weight of 274 kg in the men’s ___________ category.
A. 72kg
B. 48kg
C. 62kg
D. 69kg

Answer and Explanation

Answer: C

Weightlifter Jeremy won gold by lifting a total weight of 274 kg in the men’s 62 kg category.

Question 7: What is the capital of Czech Republic?
A. Karlovy Vary
B. Brno
C. Czech Republic City
D. Prague

Answer and Explanation

Answer: D

Capital: Prague || Currency: Czech koruna

Question 8:October 9 was inducted as World Post Day by Universal Postal Union Congress at _________ in 1969.
A. Tokyo
B. Shanghai
C. Osaka
D. Kyoto

Answer and Explanation

Answer: A

October 9 was inducted as World Post Day by Universal Postal Union Congress at in Tokyo, Japan in 1969.

Question 9: Montserrat Caballé was a __________ operatic soprano.
A. Spanish
B. British
C. German
D. French

Answer and Explanation

Answer: A

Montserrat Caballé was a Spanish operatic soprano.

Question 10: Where is the headquarter of ROSCOSMOS?
A. Saint Petersburg
B. Moscow
C. Kazan
D. Sochi

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Moscow, Russia || Founded: 25 February 1992 || Administrator: Dmitry Rogozin || Acronym: Роскосмос; ROSCOSMOS

Daily Current Affairs: 9 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9

Daily Current Affairs 9 October 2018 Current Affairs Quiz 9 October 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest