Current Affairs Quiz 9 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9 October 2019

Question 1:Health Minister __________ has launched ‘trans-fat-free’ Logo which can be voluntarily used by food business operators in their outlets and on food products.
A. Harsh Vardhan
B. Prakash Javadekar
C. Ramesh Pokhriyal
D. Arjun Munda

Answer and Explanation

Answer: A

Health Minister Harsh Vardhan has launched ‘trans-fat-free’ Logo which can be voluntarily used by food business operators in their outlets and on food products.

Question 2:___________ in collaboration with Health Ministry has launched first-ever website and mobile application on oral health awareness ‘eDantSeva’.
A. IIT
B. AIIMS
C. NIT
D. IIM

Answer and Explanation

Answer: B

AIIMS in collaboration with Health Ministry has launched first-ever website and mobile application on oral health awareness ‘eDantSeva’.

Question 3:Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat has launched ___________ initiative to connect with the stakeholders of the river.
A. Brahmaputra Amantran
B. Yamuna Amantran
C. Ganga Amantran
D. Godavari Amantran

Answer and Explanation

Answer: C

Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat has launched ‘Ganga Amantran’ initiative to connect with the stakeholders of the river.

Question 4:Indian Army’s first mountain combat exercise ‘Him Vijay’ 2019 has started in _____________.
A. Arunachal Pradesh
B. Ladakh
C. Sikkim
D. Uttarakhand

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Army’s first mountain combat exercise ‘Him Vijay’ 2019 has started in Arunachal Pradesh.

Question 5:Scott John Morrison is the current Prime Minister of ___________.
A. Spain
B. France
C. Germany
D. Australia

Answer and Explanation

Answer: D

Scott John Morrison is an Australian politician who is the 30th and current Prime Minister of Australia and Leader of the Liberal Party since August 2018.

Question 6:Antonio costa has been re-elected as Prime Minister of ________.
A. Iceland
B. Italy
C. Portugal
D. Ireland

Answer and Explanation

Answer: C

Antonio costa has been re-elected as Prime Minister of Portugal.

Question 7:World Post day happens each year on ____________, the anniversary of the Universal Postal Union, which started in 1874 in Switzerland.
A. October 7
B. October 8
C. October 9
D. October 10

Answer and Explanation

Answer: C

World Post day happens each year on October 9, the anniversary of the Universal Postal Union, which started in 1874 in Switzerland.

Question 8:World Trade Organisation hosted the first World Cotton Day celebrations in __________ on October 7.
A. Geneva
B. Zürich
C. Bern
D. Basel

Answer and Explanation

Answer: A

World Trade Organisation hosted the first World Cotton Day celebrations in Geneva on October 7.

Question 9: ____________ has made it mandatory for large non-bank Prepaid Payment Instrument (PPI) issuers to induct an internal ombudsman for faster redressal process for consumer complaints.
A. RBI
B. NABARD
C. Finance Ministry
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has made it mandatory for large non-bank Prepaid Payment Instrument (PPI) issuers to induct an internal ombudsman for faster redressal process for consumer complaints.

Question 10:Government of India has formed a 19-member Inter-Ministerial Coordination Committee chaired by ___________ Ajay Bhushan Pandey to check money laundering activities.
A. Economic Affairs Secretary
B. Revenue Secretary
C. Finance Secretary
D. Home Affairs Secretary

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India has formed a 19-member Inter-Ministerial Coordination Committee chaired by Revenue Secretary Ajay Bhushan Pandey to check money laundering activities

Daily Current Affairs: 9 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 9 October 2019 Current Affairs Quiz 9 October 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest