Current Affairs Quiz 9th 10th October 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9th 10th October 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9th 10th October 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9th 10th October 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9th 10th October 2020

Question 1:Nobel Peace Prize for 2020 to the __________.
A. UNICEF
B. World Food Programme
C. Food and Agriculture Organization
D. International Fund For Agricultural Development

Answer and Explanation

Answer: B

  • Nobel Peace Prize for 2020 to the World Food Programme (WFP).
  • The World Food Programme is the food-assistance branch of the United Nations and the world’s largest humanitarian organization focused on hunger and food security. Founded in 1961, it is headquartered in Rome and has offices in 80 countries.
  • Headquarters: Rome, Italy || Parent organization: United Nations General Assembly || Heads: David Beasley, Ertharin Cousin || Founders: Food and Agriculture Organization, United Nations General Assembly
  • Question 2:Noted _________ Poet Nityananda Nayak will receive Sarala Puraskar for his poetry work ‘Setebelaku Nathiba’.
    A. Tamil
    B. Odia
    C. Kannada
    D. Telugu

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Noted Odia Poet Nityananda Nayak will receive Sarala Puraskar for his poetry work ‘Setebelaku Nathiba’.
  • Sarala Dasa was a 15th-century Poet and scholar of Odia literature. Best known for three Odia books — Mahabharata, Vilanka Ramayana and Chandi Purana — he was the first scholar to write in Odia. As an originator of Odia literature, his work has formed an enduring source of information for succeeding generations
  • Question 3:World Mental Health Day is observed globally on _________ by World Federation for Mental Health.
    A. 9th October
    B. 11th October
    C. 10th October
    D. 12th October

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Mental Health Day is observed globally on 10th October by World Federation for Mental Health.
  • Theme: ‘Mental Health for all’.
  • Question 4:World __________ Day is observed on 9th October as the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in the Swiss Capital, Bern.
    A. Post
    B. Email
    C. Telegram
    D. Fax

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Post Day is observed on 9th October as the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in the Swiss Capital, Bern.
  • The UPU was the start of the global communications revolution, introducing the ability to write letter to others all over the world. World Post Day started in 1969.
  • Question 5: _________ has been re-elected as the Chairman of Association of Mutual Funds in India (AMFI).
    A. Nilesh Shah
    B. Nimesh Shah
    C. Nitin Shah
    D. Nikunj Shah

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Nilesh Shah has been re-elected as the Chairman of Association of Mutual Funds in India (AMFI).
  • CEO of Association of Mutual Funds in Indian: S. Venkatesh.
  • Question 6:J Venkatramu has been appointed MD and CEO of ___________.
    A. Jio Payments Bank
    B. Airtel Payments Bank
    C. India Post Payments Bank
    D. PayTm Payments Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • J Venkatramu has been appointed MD and CEO of India Post Payments Bank.
  • India Post Payments Bank Headquarters: New Delhi.
  • Question 7:________ Bank has tied-up with Vistara to launch co-branded forex card.
    A. HDFC
    B. ICICI
    C. Axis
    D. Kotak

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Axis Bank has tied-up with Vistara to launch co-branded forex card ‘Axis Bank Club Vistara Forex Card’.
  • Vistara Headquarters: Gurgaon || Vistara CEO: Leslie Thng.
  • Axis Bank Headquarters: Mumbai || Axis Bank MD and CEO: Amitabh Chaudhry.
  • Question 8:Finance Minister Nirmala Sitharaman has launched ‘MSME Prerana’ which is an online business mentoring programme for MSMEs by ________.
    A. Indian Overseas Bank
    B. HDFC
    C. SBI
    D. Indian Bank

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Finance Minister Nirmala Sitharaman has launched ‘MSME Prerana’ which is an online business mentoring programme for MSMEs by Indian Bank.
  • On April 1, 2020 Allahabad Bank amalgamated with Indian Bank || Indian Bank MD and CEO: Padmaja Chunduru.
  • Question 9:Ministry of Housing & Urban Affairs has launched the API integration between the PM SVANidhi portal and _________’s eMudra portal.
    A. BOI
    B. PNB
    C. BOB
    D. SBI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Ministry of Housing & Urban Affairs has launched the API integration between the PM SVANidhi portal and SBI’s eMudra portal.
  • Aim: To expedite loan sanctioning and disbursement process under Modi Government’s PM SVANidhi scheme for nano entrepreneurs.
  • Question 10: Uttar Pradesh Government has signed a concession agreement with _________ Airport International for designing, building and operating Noida International Airport at Jewar.
    A. Zurich
    B. Berlin
    C. Paris
    D. Madrid

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Uttar Pradesh Government has signed a concession agreement with Zurich Airport International for designing, building and operating Noida International Airport at Jewar.
  • The city of Zurich, a global center for banking and finance, lies at the north end of Lake Zurich in northern Switzerland.
  • Question 11: Minister of Textiles, ________ has launched the first-ever Brand and Logo for Indian Cotton ‘Kasturi Cotton India’.
    A. SD Dev Gowda
    B. Suresh Prabhu
    C. Piyush Goyal
    D. Smriti Irani

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Minister of Textiles, Smriti Irani has launched the first-ever Brand and Logo for Indian Cotton ‘Kasturi Cotton India’.
  • Cotton Corporation of India: Chairman-Managing Director: Pradeep Kumar Agarwal || Headquarters: Mumbai, Maharashtra.
  • Question 12:________ Govt has launched ‘Digital Seva Setu’ Programme.
    A. Gujarat
    B. Rajasthan
    C. Maharashtra
    D. Karnataka

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Gujarat Govt has launched ‘Digital Seva Setu’ Programme.
  • The program has been initiated under the BharatNet Project of Government of India.
  • All the 14000-gram panchayats in Gujarat by connecting village panchayats through an optical fibre network.
  • Daily Current Affairs: 9th 10th October

    Daily Current Affairs 9th-10th October 2020 Current Affairs Quiz 9th-10th October 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest