Content Ad 002

Current Affairs Quiz 9th October 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9th October 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 9th October 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 9th October 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9th October 2023

 

Question 1:

Where was the world’s second-largest Hindu temple outside India inaugurated?

A) New Delhi, India

B) Robbinsville Township, New Jersey, US

C) Angkor Wat, Cambodia

D) Gujarat, India

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Swaminarayan Akshardham temple, which is the world’s second-largest Hindu temple outside India, was inaugurated in Robbinsville Township, New Jersey.

 

Question 2:

Which initiative was introduced by the Indian Navy for enhancing professional and personal development?

A) 360 Degree Appraisal Mechanism

Content Ad 03

B) Sea Warrior Program

C) Naval Achievement Medal

D) Sailor Enhancement Program

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The Indian Navy introduced the ‘360 Degree Appraisal Mechanism’ to recognize the contributions of its members and further their professional and personal growth.

 

Question 3:

On which anniversary did the Indian Air Force unveil its new ensign?

A) 70th

B) 80th

C) 85th

D) 91st

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The Indian Air Force unveiled its new ensign on its 91st anniversary.

 

Question 4:

YES Bank introduced which gift card, marking a significant step in digital commerce?

A) Digital India Gift Card

B) YES Digital Gift Card

C) ONDC Network Gift Card

D) RuPay Network Card

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: YES Bank introduced the ONDC Network Gift Card, transforming the digital commerce experience in India.

 

Question 5:

Where was the NAVeCash card introduced by SBI and the Indian Navy?

A) INS Vikrant

B) INS Kolkata

C) INS Vikramaditya

D) INS Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The NAVeCash card was introduced on the Indian Navy’s aircraft carrier, INS Vikramaditya.

 

Question 6:

When is Indian Foreign Service (IFS) Day celebrated?

A) October 1st

B) October 8th

C) October 9th

D) October 12th

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Indian Foreign Service (IFS) Day is an annual celebration held on October 9th.

 

Question 7:

What was the theme for World Post Day 2023?

A) Bridging the Postal Divide

B) Trust in the Post

C) Together for Trust: Collaborating for a safe and connected future

D) Digital Postal Era

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The theme for World Post Day 2023 emphasizes collaboration between governments and postal services for a connected future.

 

Question 8:

The Indian Air Force was officially established in which year?

A) 1930

B) 1932

C) 1935

D) 1938

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Indian Air Force was officially established on 8 October 1932.

 

Question 9:

India and Saudi Arabia signed an MoU regarding which energy source?

A) Solar Power

B) Nuclear Energy

C) Green Hydrogen

D) Biofuel

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: India and Saudi Arabia signed a Memorandum of Understanding (MoU) on securing a green hydrogen supply chain.

 

Question 10:

Claudia Goldin was awarded the Nobel Prize 2023 in Economic Sciences for her work on which topic?

A) Market dynamics

B) Women’s labor market outcomes

C) Game theory in economics

D) Sustainable economic development

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Claudia Goldin was awarded the Nobel Prize for advancing our understanding of women’s labor market outcomes.

 

Question 11:

Which Kenyan runner broke the marathon world record at the Chicago Marathon?

A) Eliud Kipchoge

B) Dennis Kimetto

C) Geoffrey Kamworor

D) Kelvin Kiptum

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Kelvin Kiptum from Kenya broke the men’s world record at the Chicago Marathon.

 

Question 12:

Which city will host the 20th Asian Games in 2026?

A) Hangzhou, China

B) Nagoya, Japan

C) Seoul, South Korea

D) Bangkok, Thailand

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The 20th Asian Games in 2026 will be hosted by Nagoya, Japan.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img