Current Affairs Quiz 1 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 September 2019

Question 1:______________ has been appointed as Officer on Special Duty in PMO.
A. PK Sinha
B. NripendraMisra
C. Pramod Kumar Misra
D. Rajiv Gauba

Answer and Explanation

Answer: A

PK Sinha has been appointed as Officer on Special Duty in PMO.

Question 2:____________ Government has launched ‘Walk to Work’ Campaign as a part of Fit India Movement.
A. Assam
B. Meghalaya
C. Nagaland
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: B

Meghalaya Government has launched ‘Walk to Work’ Campaign as a part of Fit India Movement.

Question 3:Uttarakhand Government has inducted a Special Tiger Force for ____________ Tiger Reserve
A. Dhangarhi
B. Garjiya Devi
C. Jim Corbett
D. Multnomah

Answer and Explanation

Answer: C

Uttarakhand Government has inducted a Special Tiger Force for Jim Corbett Tiger Reserve

Question 4:State coordinator of the National Register of Citizens ____________ has released the final draft of National Register of Citizens list of Assam.
A. Prateek Hajela
B. Prateek Juneja
C. Prateek Ahuja
D. Prateek Makhija

Answer and Explanation

Answer: A

State coordinator of the National Register of Citizens Prateek Hajela has released the final draft of National Register of Citizens list of Assam.

Question 5:Pakistan has successfully tested fired surface-to-surface Ballistic Missile _____________.
A. Taimur
B. Ghazni
C. Al Biruni
D. Ghaznavi

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan has successfully tested fired surface-to-surface Ballistic Missile Ghaznavi.

Question 6:Who is the Chairman of CBDT?
A. Nipendra Mody
B. Ayay Bhusan Pandey
C. Pramod Chander Mody
D. Prashant Bhshan Pandey

Answer and Explanation

Answer: C

The Chairperson, Central Board of Direct Taxes is the senior-most IRS civil servant in the Government of India. The Chairperson of CBDT is the ex officio Special Secretary to the Government of India and also cadre controlling authority of the Indian Revenue Service.

Question 7:After the Mega Merger of Public Sector Banks, the total number of Public Sector Banks will reduce to _________ from 27 banks.
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

Answer and Explanation

Answer: C

After the Mega Merger of Public Sector Banks, the total number of Public Sector Banks will reduce to 12 from 27 banks.

Question 8:The Motor Vehicles Act, passed in the year __________ by the Indian Parliament, regulates almost all aspects of road transport vehicles. It has provisions for traffic regulations, vehicle insurance, registration of motor vehicles, controlling permits and penalties.
A. 1988
B. 1978
C. 1998
D. 1968

Answer and Explanation

Answer: A

The Motor Vehicles Act, passed in the year 1988 by the Indian Parliament, regulates almost all aspects of road transport vehicles. It has provisions for traffic regulations, vehicle insurance, registration of motor vehicles, controlling permits and penalties. The Act came into force from 1 July 1989.

Question 9:The 2019 South Asian Games, officially the XIII South Asian Games, is a major multi-sport event will be held from 1–10 December 2019 in Kathmandu and __________, Nepal.
A. Chitwan
B. Kathmandu
C. Nagarkot
D. Pokhara

Answer and Explanation

Answer: D

The 2019 South Asian Games, officially the XIII South Asian Games, is a major multi-sport event will be held from 1–10 December 2019 in Kathmandu and Pokhara, Nepal.

Question 10:The 2019 FIBA Basketball World Cup will be the 18th edition and will be hosted in ________.
A. USA
B. China
C. Japan
D. France

Answer and Explanation

Answer: B

The 2019 FIBA Basketball World Cup will be the 18th tournament of the FIBA Basketball World Cup for men’s national basketball teams. The tournament will be hosted in China.

Daily Current Affairs: 1 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 1 September 2019 Current Affairs Quiz 1 September 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest