Current Affairs Quiz 10 September 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 September 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 September 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 September 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 September 2018

Question 1: India aims to eliminate open defecation by October 2, ________?
A. 2021
B. 2020
C. 2018
D. 2019

Answer and Explanation

Answer: D

India aims to eliminate open defecation by October 2, 2019-The birth Anniversary of Mahatma Gandhi.

Question 2: Who is the President of France?
A. Edouard Philippe
B. Emmanuel Macron
C. Phillip Luis
D. Macron Tarbell

Answer and Explanation

Answer: B

France:- President: Emmanuel Macron || Prime Minister: Edouard Philippe.

Question 3: Google has launched a new app __________ for Indian Bloggers.
A. Blog Compass
B. Blogger
C. Blog Navigator
D. Blogger Compass

Answer and Explanation

Answer: A

Google has launched a new app ‘Blog Compass’ for Indian Bloggers.

Question 4: INS _________ has been participating in Kakadu Exercise,Australia.
A. Sahyadri
B. Vikrant
C. Vikramaditya
D. Gattzi

Answer and Explanation

Answer: A

INS Sahyadri has been participating in Kakadu Exercise,Australia.

Question 5: What is the full form of BIMSTEC?
A. Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation
B. Bay of Bengal Initiative for Multi-Sector Technical and Economic Cooperative
C. Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperative
D. Bay of Bengal Initiative for Multi-Sector Technical and Economic Cooperation

Answer and Explanation

Answer: A

It is an international organisation of seven nations of South Asia and South East Asia, housing 1.5 billion people.

Question 6: Drinking Water and Sanitation Ministry will induct a global sanitation convention at ___________ from September 29 to October 2.
A. Jaipur
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: C

Drinking Water and Sanitation Ministry will induct a global sanitation convention at New Delhi from September 29 to October 2.

Question 7: ___________ will be conferred with ‘Sarala Puraskar’.
Shiv Mishra
B. Satrughna Panday
C. Satrughna Pandav
D. Sitaram Kumar

Answer and Explanation

Answer: C

Satrughna Pandav will be conferred with ‘Sarala Puraskar’ (Poem collection ‘Misra Dhrupad’).

Question 8: NRTI-The first Rail University has started operations in ____________.
A. Vadodara
B. Manipur
C. Arunachal Pradesh
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

NRTI-The first Rail University has started operations in Vadodara.

Question 9: The Current Account Deficit as a percentage of GDP is ________ in the April-June quarter of fiscal 2019.
A. 2.4%
B. 2.7%
C. 2.6%
D. 2.5%

Answer and Explanation

Answer: A

The Current Account Deficit as a percentage of GDP is 2.4% in the April-June quarter of fiscal 2019.

Question 10: Arpinder Singh clinched the Bronze in ___________ event of IAAF Continental Cup with a jump of 16.59 m.
A. Long Jump
B. Triple Jump
C. 100m Sprint
D. Hammer Throw

Answer and Explanation

Answer: B

Arpinder Singh clinched the Bronze in Triple Jump event of IAAF Continental Cup with a jump of 16.59 m.

Daily Current Affairs: 10 September

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10

Daily Current Affairs 10 September 2018 Current Affairs Quiz 10 September 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]