Current Affairs Quiz 11 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11 September 2019

Question 1:____________ has defeated India Green by an innings and 38 runs to clinch Duleep Trophy title in Bengaluru.
A. India Red
B. India Blue
C. India Orange
D. India White

Answer and Explanation

Answer: A

India Red beat India Green by an innings and 38 runs to clinch the Duleep Trophy title in Bengaluru.

Question 2:Brigid Kosgei of ___________ has completed the fastest half-marathon ever ran by a woman with a time of 1 hour, 44 minutes and 28 seconds.
A. Uganda
B. Kenya
C. South Africa
D. Congo

Answer and Explanation

Answer: B

Brigid Kosgei of Kenya has completed the fastest half-marathon ever ran by a woman with a time of 1 hour, 44 minutes and 28 seconds.

Question 3:A Task Force under the chairmanship of ______________, Secretary (DEA) has been constituted by Finance Minister Nirmala Sitharaman to draw up a National Infrastructure Pipeline for each of the years from FY 2019-20 to FY 2024-25.
A. Rajiv Gauba
B. Nripendra Misra
C. Atanu Chakraborty
D. Ajay Kumar

Answer and Explanation

Answer: C

A Task Force under the chairmanship of Atanu Chakraborty, Secretary (DEA) has been constituted by Finance Minister Nirmala Sitharaman to draw up a National Infrastructure Pipeline for each of the years from FY 2019-20 to FY 2024-25.

Question 4: Ministry of Civil Aviation has organised India’s first-ever helicopter summit in _________.
A. Dehradun
B. Bangalore
C. Shimla
D. Lucknow

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Civil Aviation has organised India’s first-ever helicopter summit in Dehradun.

Question 5:___________ has selected Daffodil Software to develop a mobile app for visually impaired to help them identify currency notes.
A. Department of Empowerment of Persons with Disabilities
B. Finance Ministry
C. Department of Economic Affairs
D. RBI

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has selected Daffodil Software to develop a mobile app for visually impaired to help them identify currency notes.

Question 6:Khadi and Village Industries Commission Chairman _____________ will continue as the Chairman of organisation for another three years.
A. Vishesh Kumar Saxena
B. Vinai Kumar Saxena
C. Vimal Kumar Saxena
D. Veena Kumar Saxena

Answer and Explanation

Answer: B

Khadi and Village Industries Commission Chairman Vinai Kumar Saxena will continue as the Chairman of organisation for another three years.

Question 7:What is the Currency of Norway?
A. Euro
B. Peso
C. Krone
D. Dollar

Answer and Explanation

Answer: C

Norway: Prime Minister: Erna Solberg || Capital: Oslo || Currency: Norwegian krone.

Question 8:What is the Capital of Bahamas?
A. Nassau
B. Bahamian
C. Creole
D. Bahamas City

Answer and Explanation

Answer: A

Bahamas: Capital: Nassau || Vernacular language: Bahamian Creole || Currency: Bahamian dollar

Question 9:PM Modi has inaugurated the first coach for ___________ Metro built under ‘Make in India’ programme.
A. Mumbai
B. Delhi
C. Kolkata
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi has inaugurated the first coach for Mumbai Metro built under ‘Make in India’ programme.

Question 10:Home Minister Amit Shah Chaired the 68th Plenary session of the North Eastern Council in __________.
A. Shillong
B. Guwahati
C. Gangtok
D. Dispur

Answer and Explanation

Answer: B

Home Minister Amit Shah Chaired the 68th Plenary session of the North Eastern Council in Guwahati, Assam.

Daily Current Affairs: 11 September

Daily Current Affairs 11 September 2019 Current Affairs Quiz 11 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest