Current Affairs Quiz 11th 12th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11th 12th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11th 12th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11th 12th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11th 12th September 2020

Question 1:___________’s silver medal at the Wushu World Championship 2019 has been upgraded to a Gold medal.
A. Poonam Yadav
B. Poonam Khatri
C. Poonam Punia
D. Poonam Singh

Answer and Explanation

Answer: B

  • Poonam Khatri’s silver medal at the Wushu World Championship 2019 has been upgraded to a Gold medal.
  • Wushu, or Chinese Kungfu, is a hard and soft and complete martial art, as well as a full-contact sport. It has a long history in reference to Chinese martial arts.
  • Question 2: India has been ranked _________ position on the ‘Global Economic Freedom Index 2020’ by Fraser Institute of Canada.
    A. 106th
    B. 105th
    C. 107th
    D. 108th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has been ranked 105th position on the ‘Global Economic Freedom Index 2020’ by Fraser Institute of Canada.
  • Fraser Institute: Chairman: Peter Brown || Fraser Institute Headquarters: Vancouver, Canada.
  • Question 3:International Day for South-South Cooperation is observed globally on __________.
    A. 10th September
    B. 11th September
    C. 12th September
    D. 13th September

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Day for South-South Cooperation is observed globally on 12th September.
  • United Nations Day for South-South Cooperation is a vibrant platform for the international community to celebrate achievements; share development successes.
  • Question 4:Former Health Secretary _________ has been inducted as one of the 11 WHO panelists.
    A. Preeti Sudan
    B. Preeti Mahan
    C. Neeti Sudan
    D. Neeti Mohan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Former Health Secretary Preeti Sudan has been inducted as one of the 11 WHO panelists.
  • WHO: Headquarters: Geneva, Switzerland || Director-general of WHO: Tedros Adhanom.
  • Question 5:National Skill Development Corporation and __________ have partnered to provide digital skills training for youth.
    A. LinkedIn
    B. Amazon
    C. IBM
    D. Flipkart

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • National Skill Development Corporation and LinkedIn have partnered to provide digital skills training for youth.
  • LinkedIn: CEO: Ryan Roslansky || Headquarters: California
  • Question 6: __________ Bank has launched ‘iStartup2.0’ to cater to the banking needs of startups and entrepreneurs.
    A. Indian Overseas
    B. Indian
    C. ICICI
    D. HDFC

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • ICICI Bank has launched ‘iStartup2.0’ to cater to the banking needs of startups and entrepreneurs.
  • ICICI Bank: Headquarters: Mumbai || MD & CEO: Sandeep Bakhshi || Tagline: Hum Hai Na, Khayal Apka.
  • Question 7:________ has launched ‘Central Bank Digital Currencies’ (CBDCs) which is a Virtual Testing Environment.
    A. RuPay
    B. Visa
    C. Mastercard
    D. American Express

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Mastercard has launched ‘Central Bank Digital Currencies’ (CBDCs) which is a Virtual Testing Environment.
  • It is for Central Banks of the Countries to Assess and Explore National Digital Currencies.
  • Mastercard: Chief Executive Officer: Ajay Banga || Headquarters: New York
  • Question 8:__________ will launch new loan scheme SAFAL (Safe and Fast Agriculture Loan) for organic Cotton Growers.
    A. PNB
    B. BOI
    C. BOB
    D. SBI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • SBI will launch new loan scheme SAFAL (Safe and Fast Agriculture Loan) for organic Cotton Growers.
  • SBI: Chairman: Rajnish Kumar || Headquarters: Mumbai
  • Question 9: __________ has appointed Actor Ayushmann Khurrana as its celebrity advocate for children’s rights campaign, ‘For Every Child’.
    A. UNDP
    B. UNEP
    C. UNESCO
    D. UNICEF

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • UNICEF has appointed Actor Ayushmann Khurrana as its celebrity advocate for children’s rights campaign, ‘For Every Child’.
  • UNICEF: Headquarters: New York || UNICEF Executive Director: Henrietta H. Fore.
  • Question 10: The first World Solar Technology Summit was organised by the _________.
    A. ISA
    B. ASEAN
    C. BIMSTIC
    D. SCO

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The first World Solar Technology Summit was organised by the International Solar Alliance.
  • Nobel Laureate Dr Michael Stanley Whittingham also presented a Keynote address.
  • International Solar Alliance: Headquarters location: Gurugram || Head: Upendra Tripathy.
  • Question 11: The 13th edition of Aero India-21 is scheduled to be held at Air Force Station, Yelahanka, __________ in February 2021.
    A. Pune
    B. New Delhi
    C. Hyderabad
    D. Bengaluru

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The 13th edition of Aero India-21 is scheduled to be held at Air Force Station, Yelahanka, Bengaluru in February 2021.
  • Aero India is Asia’s one of the largest air show and aviation exhibition.
  • Question 12:Home Ministry has granted the __________ (FCRA) registration to Gurdwara Harmandir Sahib (Golden Temple) in Amritsar.
    A. Foreign Contribution Regulation Act
    B. Foreign Construction Regulation Act
    C. Foreign Contraction Regulation Act
    D. Foreign Control Regulation Act

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Home Ministry has granted the Foreign Contribution Regulation Act (FCRA) registration to Gurdwara Harmandir Sahib (Golden Temple) in Amritsar.
  • It will now enable the Golden Temple to receive foreign donations.
  • Foreign Contribution Regulation Act is a consolidating act whose scope is to regulate the acceptance and utilisation of foreign contribution or foreign hospitality by certain individuals or associations or companies and to prohibit acceptance and utilisation of foreign contribution.
  • Question 13:Atal Innovation Mission, __________ has launched the Aatmanirbhar Bharat ARISE-Atal New India Challenges.
    A. NITI Aayog
    B. Planning Commission
    C. National Skill Development Corporation
    D. RBI

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Atal Innovation Mission, NITI Aayog has launched the Aatmanirbhar Bharat ARISE-Atal New India Challenges.
  • Aim: To spur applied research and innovation in Indian MSMEs and startups.
  • Question 14:World First Aid Day is observed on the second ________ of September.
    A. Sunday
    B. Saturday
    C. Friday
    D. Monday

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World First Aid Day is observed on the second Saturday of September.
  • The day was started by the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies in 2000.
  • Daily Current Affairs: 11th 12th September

    Daily Current Affairs 11th-12th September 2020 Current Affairs Quiz 11th-12th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest