Current Affairs Quiz 12 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 12 September 2019

Question 1:Government of India has set up a three-member panel headed by Former Defence Secretary ______________, to oversee the bifurcation of Jammu and Kashmir into two Union Territories.
A. Sanjay Mitra
B. Sanjay Mishra
C. Sanjay Sahay
D. Sanjay Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has set up a three-member panel headed by Former Defence Secretary Sanjay Mitra, to oversee the bifurcation of Jammu and Kashmir into two Union Territories.

Question 2:Government of India will spend ____________ rupees in the next five years on ‘Jal Jeevan Mission’ to deliver potable water at every household by 2024.
A. 1.5 lakh crore
B. 2.5 lakh crore
C. 4.5 lakh crore
D. 3.5 lakh crore

Answer and Explanation

Answer: D

Government of India will spend 3.5 lakh crore rupees in the next five years on ‘Jal Jeevan Mission’ to deliver potable water at every household by 2024.

Question 3:PM Narendra Modi has launched Kisan Maan Dhan Yojana in Ranchi Jharkhand which assures a minimum pension of Rs ____________ per month, to those who attain 60 years of age.
A. 6000
B. 4000
C. 3000
D. 5000

Answer and Explanation

Answer: C

PM Narendra Modi has launched Kisan Maan Dhan Yojana in Ranchi Jharkhand which assures a minimum pension of ₹3,000 per month, to those who attain 60 years of age.

Question 4:Who is the current Foreign Secretary of India?
A. Vijay Keshav Gokhale
B. G. C. Murmu
C. Ajay Bhushan Pandey
D. Rajiv Kumar

Answer and Explanation

Answer: A

Vijay Keshav Gokhale is an Indian diplomat and the current Foreign Secretary of India.

Question 5:The 24th edition World Energy Congress was held in ______________.
A. Sharjah
B. Abu Dhabi
C. Dubai
D. Doha

Answer and Explanation

Answer: B

The 24th edition World Energy Congress was held in Abu Dhabi.

Question 6:What is the Capital of St. Vincent and Grenadines?
A. Roseau
B. Castries
C. Kingstown
D. Basseterre

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Kingstown || Currency: Eastern Caribbean dollar.

Question 7:PM Narendra Modi and his Nepal counterpart KP Sharma Oli have jointly inaugurated South Asia’s first cross-border Petroleum Products Pipeline from Motihari in _____________ to Amlekhgunj in Nepal.
A. Uttar Pradesh
B. Uttarakhand
C. Bihar
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: C

PM Narendra Modi and his Nepal counterpart KP Sharma Oli have jointly inaugurated South Asia’s first cross-border Petroleum Products Pipeline from Motihari in Bihar to Amlekhgunj in Nepal.

Question 8:Who is the Managing Director & CEO of India Post Payments Bank?
A. Suresh Sethi
B. Suyesh Sethi
C. Sushil Sethi
D. Shashi Sethi

Answer and Explanation

Answer: A

Managing Director & CEO of IPPB: Suresh Sethi || Established: 1 September 2018 || Headquarters location: New Delhi

Question 9:Department of Financial Services has approved the Rs ______________ capital infusion plan in National Insurance, Oriental Insurance and United India Insurance.
A. 11,000 crore
B. 10,000 crore
C. 14,000 crore
D. 12,000 crore

Answer and Explanation

Answer: D

Department of Financial Services has approved the Rs 12,000 crore capital infusion plan in National Insurance, Oriental Insurance and United India Insurance.

Question 10:Niti Aayog has partnered with _____________ to launch first Digital Capability Centre in India.
A. Boston Consulting Group
B. Bain & Company
C. McKinsey & Company
D. Accenture

Answer and Explanation

Answer: C

Niti Aayog has partnered with McKinsey & Company to launch first Digital Capability Centre in India.

Daily Current Affairs: 12 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 12 September 2019 Current Affairs Quiz 12 September 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest