Current Affairs Quiz 13th 14th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th 14th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13th 14th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13th 14th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th 14th September 2020

Question 1:Dominic Thiem has won Men’s Single US Open 2020 defeating ___________.
A. Novak Djokovic
B. Alexander Zverev
C. Nick Kyrgios
D. Daniil Medvedev

Answer and Explanation

Answer: B

  • Dominic Thiem has won Men’s Single US Open 2020 defeating Alexander Zverev.
  • Women’s Singles: Winner: Naomi Osaka (Japan) Runner-up: Victoria Azarenka (Belarus)
  • Men’s Doubles: Winner: Mate Pavic (Croatia) and Bruno Soares (Brazil)
  • Women’s Doubles: Winner: Laura Siegemund (Germany) and Vera Zvonareva (Russia)
  • Question 2:_________ and Karnataka have bagged the “Top Performer” honour for developing a strong start-up ecosystem in the States’ Startup Ranking 2019.
    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Andhra Pradesh
    D. Telangana

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Gujarat and Andaman & Nicobar Islands have emerged as the best performers among states and UTs in the second edition of ranking of the startup ecosystem in the country, followed by Karnataka and Kerala who were “top performers”.
  • Kerala and Karnataka have bagged the “Top Performer” honour for developing a strong start-up ecosystem in the States’ Startup Ranking 2019.
  • The States’ Startup Ranking Framework 2019, prepared by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) of the Ministry of Commerce and Industry.
  • Question 3:Citi Group has named ___________ as the next CEO of Citi Bank and the President of Citi Group.
    A. Paco Ybarra
    B. Jane Roy
    C. Jane Fraser
    D. Barbara J. Desoer

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Citi Group has named Jane Fraser as the next CEO of Citi Bank and the President of Citi Group.
  • Jane Fraser is a Scottish-American banking executive. Educated at Girton College, Cambridge, and Harvard Business School, she was a partner at McKinsey & Company for 10 years before joining Citigroup in 2004.
  • Citigroup Inc || CEO: Michael Corbat || Headquarters: New York, United States
  • Question 4:__________ has become India’s first company to cross $200 billion Market-cap.
    A. Reliance
    B. TCS
    C. HDFC
    D. SBI

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Reliance Industries has become India’s first company to cross $200 billion Market-cap.
  • Reliance Industries is now worlds 40th most valuable firm.
  • Question 5:_________ will be fourth Arab country to recognize Israel Statehood
    A. Bahrain
    B. Saudi Arabia
    C. Oman
    D. Qatar

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Bahrain will be fourth Arab country to recognize Israel Statehood.
  • Bahrain had followed the UAE’ decision to recognize Israel’s statehood.
  • Egypt was the first Arab country to recognize Israel, in 1979, followed by Jordan in 1994.
  • Question 6:Abe’s right-hand man ___________, winning, which makes him the new prime minister of Japan.
    A. Yoshida Suga
    B. Hakuada Suga
    C. Yoshihide Suga
    D. Shigeru Ishiba

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The election to choose Japanese Prime Minister Shinzo Abe’s successor as head of the Liberal Democratic Party was held.
  • Abe’s right-hand man Yoshihide Suga, winning, which makes him the new prime minister of Japan.
  • Question 7:India will host the meeting of Council of Heads of Government of ______________ in November in New Delhi.
    A. SAARC
    B. BIMSTIC
    C. SCO
    D. ASEAN

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India will host the meeting of Council of Heads of Government of Shanghai Cooperation Organisation in November in New Delhi.
  • Shanghai Cooperation Organisation: Headquarters: Beijing, China || Secretary General: Vladimir Norov
  • Question 8:__________ Government has launched Garima scheme, a statewide initiative for the safety and dignity of the core sanitation workers in the state.
    A. Gujarat
    B. Bihar
    C. Jharkhand
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Odisha Government has launched Garima scheme, a statewide initiative for the safety and dignity of the core sanitation workers in the state.
  • Odisha: Capital: Bhubaneswar || Governor: Ganeshi Lal || Chief minister: Naveen Patnaik
  • Question 9:India’s largest piggery mission was launched in __________.
    A. Sikkim
    B. Tripura
    C. Assam
    D. Meghalaya

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India’s largest piggery mission was launched in Meghalaya.
  • Meghalaya: Capital: Shillong || Governor: Satya Pal Malik || Chief Minister: Conrad Sangma
  • Question 10: Which of the following has topped Global Economic Freedom Index 2020?
    A. Hong Kong
    B. New Zealand
    C. USA
    D. Australia

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India has been ranked 105th on the Global Economic Freedom Index 2020.
  • Top Three:
  • 1. Hong Kong and Singapore
  • 2. New Zealand
  • 3. Switzerland
  • 4. USA
  • 5. Australia
  • Question 11: External Affairs Minister of India S Jaishankar chaired the ________-India Ministerial Meeting.
    A. SAARC
    B. BIMSTIC
    C. SCO
    D. ASEAN

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • External Affairs Minister of India S Jaishankar chaired the ASEAN-India Ministerial Meeting.
  • ASEAN means ‘Association of Southeast Asian Nations’.
  • Headquarters: Jakarta, Indonesia || Members: Indonesia, Thailand, Singapore, Malaysia, Philippines, Vietnam, Brunei, Myanmar (Burma), Cambodia, Laos
  • Daily Current Affairs: 13th 14th September

    Daily Current Affairs 13th-14th September 2020 Current Affairs Quiz 13th-14th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest