Current Affairs Quiz 14 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 September 2019

Question 1:India has been declared free from H5N1 avian influenza commonly known as __________ by OIE-World Organisation for Animal Health.
A. Bird Flu
B. Avian Pox
C. Chicken Flu
D. Salmonella Flu

Answer and Explanation

Answer: A

India has been declared free from H5N1 avian influenza commonly known as Bird Flu by OIE-World Organisation for Animal Health.

Question 2:Arunachalam Muruganathan is the real _____________ and a social entrepreneur, has been selected to receive 2019 ‘Power, Together Award’ 2019 by Women Leaders Global Forum at Reykjavik, Iceland.
A. ToiletMan
B. PadMan
C. DowryMan
D. SanitaryMan

Answer and Explanation

Answer: B

Arunachalam Muruganathan is the real ‘PadMan’ and a social entrepreneur, has been selected to receive 2019 ‘Power, Together Award’ 2019 by Women Leaders Global Forum at Reykjavik, Iceland.

Question 3:_______________ has been appointed as Principal Secretary to Prime Minister by Appointments Committee of the Cabinet.
A. P.K. Mishra
B. P.K. Sinha
C. Nripendra Misra
D. Pulok Chatterji

Answer and Explanation

Answer: A

P.K. Mishra, currently functioning as Additional Principal Secretary to Prime Minister, now has been appointed as Principal Secretary to Prime Minister by Appointments Committee of the Cabinet.

Question 4:__________ has been appointed as Principal Advisor to Prime Minister of India.
A. P.K. Sinha
B. P.K. Mishra
C. Shashi Kant Sharma
D. Syed Nasim Ahmad Zaidi

Answer and Explanation

Answer: A

P.K. Sinha has been appointed as Principal Advisor to Prime Minister of India.

Question 5:Hindi Divas is an annual day celebrated on _____________ in India to celebrate Hindi as a popular language of India.
A. 16 September
B. 15 September
C. 14 September
D. 13 September

Answer and Explanation

Answer: C

Hindi Divas is an annual day celebrated on 14 September in India to celebrate Hindi as a popular language of India.

Question 6:United Nations Secretary-General Antonio Guterres has appointed Lieutenant General Abhijit Guha (Retired) as the head of United Nations Mission in Hodeidah, ____________.
A. Kenya
B. Yemen
C. Congo
D. Somalia

Answer and Explanation

Answer: B

United Nations Secretary-General Antonio Guterres has appointed Lieutenant General Abhijit Guha (Retired) as the head of United Nations Mission in Hodeidah, Yemen.

Question 7:India’s ambassador to United Arab Emirates, ____________ has been conferred with Order of Zayed II.
A. Pankaj Saran
B. Mukta Dutta Tomar
C. Navdeep Singh Suri
D. Manoj Kumar Bharti

Answer and Explanation

Answer: C

India’s ambassador to United Arab Emirates, Navdeep Singh Suri has been conferred with Order of Zayed II.

Question 8:International Finance Corporation has signed an MoU with Finance Industry Development Council (FIDC), India to collaborate on training of ____________.
A. Non Banking Financial Companies
B. Commercial Banks
C. Payment Banks
D. Schedule Banks

Answer and Explanation

Answer: A

International Finance Corporation has signed an MoU with Finance Industry Development Council (FIDC), India to collaborate on training of NBFCs.

Question 9:Where is the Headquarter of International Solar Alliance?
A. India
B. France
C. Austria
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 2015 || Founded at: Paris, France || Membership: All members of UN || Director General: H.E. Upendra Tripathy || Headquarters: Gwal Pahari, Gurugram, Haryana, India

Question 10:Government of India had given its nod to set up Indian Institute of Skills (IISs) in 3 cities namely, Mumbai, Ahmedabad and _______________ to boost Skill India Mission.
A. Lucknow
B. Kanpur
C. Kolkata
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India had given its nod to set up Indian Institute of Skills (IISs) in 3 cities namely, Mumbai, Ahmedabad and Kanpur to boost Skill India Mission.

Daily Current Affairs: 14 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 14 September 2019 Current Affairs Quiz 14 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest