Current Affairs Quiz 15th 16th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th 16th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15th 16th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15th 16th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15th 16th September 2020

Question 1:Lewis Hamilton of ___________ has won the Formula One Tuscan Grand Prix 2020 held at Mugello Circuit, Italy.
A. France
B. Great Britain
C. Italy
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: B

  • Lewis Hamilton of Great Britain has won the Formula One Tuscan Grand Prix 2020 held at Mugello Circuit, Italy.
  • Lewis Hamilton is a British racing driver currently competing in Formula One for the Mercedes-AMG Petronas Formula One Team.
  • Question 2:___________ has been re-elected as Deputy Chairman of Rajya Sabha.
    A. P. J. Kurien
    B. Harivansh Narayan Singh
    C. B. K. Hariprasad
    D. Thawar Chand Gehlot

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Harivansh Narayan Singh has been re-elected as Deputy Chairman of Rajya Sabha.
  • Chairman of Rajya Sabha: M Venkaiah Naidu.
  • Question 3:Rajesh Khullar has been appointed Executive Director at ___________.
    A. UNESCO
    B. IMF
    C. World Bank
    D. UNICEF

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Rajesh Khullar has been appointed Executive Director at World Bank.
  • World Bank: President: David Malpass || Headquarters: Washington DC || Founded: July 1944.
  • Question 4:Sameer Kumar Khare has been appointed Executive Director at ____________.
    A. Asian Development Bank
    B. Asian Institution Bank
    C. Asian Infrastructure Investment Bank
    D. New Development Bank

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Sameer Kumar Khare has been appointed Executive Director at Asian Development Bank.
  • Asian Development Bank: President: Masatsugu Asakawa || Headquarters: Mandaluyong, Philippines.
  • Question 5:MD of __________, Aditya Puri has been conferred the Lifetime Achievement Award by Euromoney Awards of Excellence 2020.
    A. HDFC Bank
    B. ICIC Bank
    C. Axis Bank
    D. Kotak Bank

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • MD of HDFC Bank, Aditya Puri has been conferred the Lifetime Achievement Award by Euromoney Awards of Excellence 2020.
  • HDFC Bank Limited is an Indian banking and financial services company headquartered in Mumbai, Maharashtra. It has a base of 1,04,154 permanent employees as of 30 June 2019. HDFC Bank is India’s largest private sector bank by assets. It is the largest bank in India by market capitalisation as of March 2020.
  • Question 6: ________________ was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer.
    A. September 14
    B. September 15
    C. September 16
    D. September 17

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • September 16 was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer.
  • This designation had been made on December 19, 2000, in commemoration of the date, in 1987, on which nations signed the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer.
  • Theme: ‘Ozone for life: 35 years of ozone layer protection’.
  • Question 7:In 2007 the United Nations General Assembly resolved to observe ____________ as the International Day of Democracy.
    A. September 14
    B. September 15
    C. September 16
    D. September 17

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • In 2007 the United Nations General Assembly resolved to observe 15 September as the International Day of Democracy.
  • Aim: with the purpose of promoting and upholding the principles of democracy—and invited all member states and organizations to commemorate the day in an appropriate manner that contributes to raising public awareness.
  • Question 8:_____________ has appointed Takeo Konishi as its new Country Director for India.
    A. Asian Development Bank
    B. Asian Institution Bank
    C. Asian Infrastructure Investment Bank
    D. New Development Bank

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Asian Development Bank has appointed Takeo Konishi as its new Country Director for India.
  • The Asian Development Bank is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines. The company also maintains 31 field offices around the world to promote social and economic development in Asia.
  • Question 9:____________ has authored her first book ‘My Life In Design’.
    A. Farah Khan
    B. Kajol
    C. Deepika Padukone
    D. Gauri Khan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Gauri Khan has authored her first book ‘My Life In Design’.
  • Gauri Khan is an Indian film producer and designer who has designed spaces for high-profile individuals such as Mukesh Ambani, Roberto Cavalli and Ralph Lauren, as well as Bollywood celebrities such as Karan Johar, Jacqueline Fernandez and Sidharth Malhotra.
  • She is the co-founder and co-chairperson of the film production company Red Chillies Entertainment and its subsidiaries. In 2018, Khan was named as one of Fortune magazine’s “50 Most Powerful Women”
  • Question 10:Amazon.com has signed up Actor _________ for its Alexa voice assistant.
    A. Amitabh Bachchan
    B. Shahrukh Khan
    C. Aamir Khan
    D. Salman Khan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Amazon.com has signed up Actor Amitabh Bachchan for its Alexa voice assistant.
  • Amazon Founder & CEO: Jeff Bezos || Amazon Founded: 5 July 1994 || Amazon Headquarters: Seattle, Washington.
  • Question 11:Paytm First Games has roped-in __________ as its Brand Ambassador.
    A. Zahir Khan
    B. Rohit Sharma
    C. Virat Kohli
    D. Sachin Tendulkar

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Paytm First Games has roped-in Sachin Tendulkar as its Brand Ambassador.
  • Paytm First Games (PFG) is a joint venture between One97 Communications Ltd and AG Tech Holdings.
  • Paytm is the official umpire partner for IPL till 2022.
  • Question 12:TikTok has chosen ___________ as its technology partner for its US operations.
    A. Oracle
    B. Adobe
    C. Microsoft
    D. Amazon

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • TikTok has chosen Oracle as its technology partner for its US operations.
  • Oracle Corporation is an American multinational computer technology corporation headquartered in Redwood Shores, California.
  • Lawrence Joseph Ellison is an American business magnate, investor, and philanthropist who is a co-founder, the executive chairman and chief technology officer of Oracle Corporation.
  • Question 13:___________ Govt has signed an MoU with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) to develop its MSME ecosystem.
    A. Rajasthan
    B. Haryana
    C. Punjab
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Rajasthan Govt has signed an MoU with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) to develop its MSME ecosystem.
  • Small industrial Development Bank of India is a development financial institution in India, headquartered at Lucknow and having its offices all over the country.
  • Headquarters location: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Agency executive: : Mohammad Mustafa, (Chairman and Managing Director);
  • Question 14:Subhash Kamath has been elected as the chairman of the ____________.
    A. Audit Bureau of Circulations
    B. Ad Council
    C. Broadcast Audience Research Council
    D. Advertising Standards Council of India

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Subhash Kamath has been elected as the chairman of the Advertising Standards Council of India.
  • Advertising Standards Council of India: Founded: 1985 || Headquarters: Mumbai.
  • Question 15: India celebrates Engineer’s Day on September 15 to appreciate the contributions of eminent engineer ____________.
    A. M Visvesvaraya
    B. C. V. Raman
    C. Krishna Raja Wadiyar
    D. E. Sreedharan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India celebrates Engineer’s Day on September 15 to appreciate the contributions of eminent engineer Mokshagundam Visvesvaraya who was born on September 15, 1861 in a village called Muddenahalli in Karnataka.
  • He received India’s highest honour, the Bharat Ratna, in 1955.
  • Daily Current Affairs: 15th 16th September




    Pin It on Pinterest