Current Affairs Quiz 16 September 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 September 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 September 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 September 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 September 2018

Question 1: _____________ airport has received award in ‘Airports Council International Airport Service Quality’ as top airport in world.
A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Hyderabad airport has received award in ‘Airports Council International Airport Service Quality’ as top airport in world.

Question 2:Sawai Singh Shekhawat of __________, will be awarded the Meera Puruskar.
A. Jodhpur
B. Jaipur
C. Udaipur
D. Kota

Answer and Explanation

Answer: B

Sawai Singh Shekhawat of Jaipur, will be awarded the Meera Puruskar.

Question 3: What is the ranking of India in Gender Inequality Index?
A. 127
B. 128
C. 129
D. 130

Answer and Explanation

Answer: A

India ranks 127 out of 160 countries in the Gender Inequality Index.

Question 4: The overall trade deficit for April-August 2018-19 is estimated at US $ ___________ Billion in India’s Foreign Trade Report by RBI.
A. 50.12
B. 39.23
C. 43.23
D. 47.72

Answer and Explanation

Answer: D

The overall trade deficit for April-August 2018-19 is estimated at US $ 47.72 Billion in India’s Foreign Trade Report by RBI.

Question 5: Which among the following is the Highest ranked country in Human development index ?
A. Norway
B. England
C. USA
D. Switzerland

Answer and Explanation

Answer: A

Norway has the highest ranking in Human development index.

Question 6: Exercise Yudh Abhyas 2018 a joint military exercise of Indian and US armies, commenced in ___________.
A. Rajasthan
B. Himachal Pradesh
C. Uttarakhand
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: C

Exercise Yudh Abhyas 2018 a joint military exercise of Indian and US armies, commenced from sept 16 at Chaubattia, Uttarakhand.

Question 7: What is the theme of International Day for the Preservation of the Ozone Layer?
A. Keep Calm and Carry with: Montreal Protocol
B. Keep Cool and Carry with: Montreal Protocol
C. Keep Calm and Carry on: Montreal Protocol
D. Keep Cool and Carry on: Montreal Protocol

Answer and Explanation

Answer: D

International Ozone Day is observed on Sept 16.

Question 8: Festival of Nuakhai is celebrated in __________.
A. Odisha
B. Jharkhand
C. Bihar
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: A

Festival of Nuakhai is celebrated in Odisha (western Odisha).

Question 9: International Red Panda Day (IRPD) is observed on ___________.
A. Sept 16
B. Sept 17
C. Sept 18
D. Sept 19

Answer and Explanation

Answer: A

International Red Panda Day (IRPD) is observed on Sept 16.

Question 10: Paryatan Parv by Ministry of Tourism was inaugurated by ___________.
A. AK Antony
B. Rajnath Singh
C. Smriti Irani
D. LK Adavani

Answer and Explanation

Answer: B

Paryatan Parv by Ministry of Tourism was inaugurated by Rajnath Singh.

Daily Current Affairs: 16 September

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16

Daily Current Affairs 16 September 2018 Current Affairs Quiz 16 September 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest