Current Affairs Quiz 16 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 September 2019

Question 1:______________ CM Trivendra Singh Rawat has launched Mukhyamantri Dal Poshit Yojana with an objective to provide low priced pulses.
A. Uttarakhand
B. Himachal Pradesh
C. Jharkhand
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: A

Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat has launched Mukhyamantri Dal Poshit Yojana with an objective to provide low priced pulses.

Question 2:Government of India will set-up _____________ Ayush Health and Wellness Centres across the country.
A. 13500
B. 12500
C. 12000
D. 13000

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India will set-up 12500 Ayush Health and Wellness Centres across the country.

Question 3:____________ Government has launched ‘Jan Soochna Portal-2019’ to empower the common people with access to useful information.
A. Rajasthan
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

Rajasthan Government has launched ‘Jan Soochna Portal-2019’ to empower the common people with access to useful information.

Question 4:Government e-Marketplace (GeM) and ___________ State Government have signed an MoU to set up a GeM Organizational Transformation Team (GOTT) Project Management Unit (PMU) in the state.
A. Punjab
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Government e-Marketplace (GeM) and Punjab State Government have signed an MoU to set up a GeM Organizational Transformation Team (GOTT) Project Management Unit (PMU) in the state.

Question 5:_____________ was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer.
A. September 15
B. September 16
C. September 17
D. September 18

Answer and Explanation

Answer: A

September 16 was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer.

Question 6:US President Donald Trump will join PM Narendra Modi to address Indian-Americans at the ‘Howdy, Modi’ event in ___________.
A. Dallas
B. San Antonio
C. Houston
D. Austin

Answer and Explanation

Answer: C

US President Donald Trump will join PM Narendra Modi to address Indian-Americans at the ‘Howdy, Modi’ event in Houston.

Question 7:______________ has installed Southeast Asia’s largest solar power farm ‘Dau Tieng Solar Power Complex’ with a capacity to produce 688 million kWh of electricity annually.
A. Indonesia
B. Malaysia
C. Vietnam
D. Thailand

Answer and Explanation

Answer: C

Vietnam has installed Southeast Asia’s largest solar power farm ‘Dau Tieng Solar Power Complex’ with a capacity to produce 688 million kWh of electricity annually.

Question 8:___________ will translate and publish an anthology of the writings of Guru Nanak Dev in world languages to mark his 550th birth anniversary.
A. UNICEF
B. UNESCO
C. WEF
D. UNDP

Answer and Explanation

Answer: B

UNESCO will translate and publish an anthology of the writings of Guru Nanak Dev in world languages to mark his 550th birth anniversary.

Question 9:_____________ chief Mahabaleshwara MS has been inducted to the Managing committee of Indian Banks’ Association.
A. Karnataka Bank
B. Axis Bank
C. Canara Bank
D. KarurVysya Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Karnataka Bank chief Mahabaleshwara MS has been inducted to the Managing committee of Indian Banks’ Association.

Question 10:Where is the Headquarters of Confederation of Indian Industrie?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

President: Vikram Shreekant Kirloskar || Headquarters location: New Delhi || Founded: 1895

Daily Current Affairs: 16 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 16 September 2019 Current Affairs Quiz 16 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest