Current Affairs Quiz 17th 18th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17th 18th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17th 18th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17th 18th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17th 18th September 2020

Question 1:__________ has become the first country in the world to issue a sovereign bond linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) set by the United Nations.
A. Mexico
B. USA
C. Russia
D. China

Answer and Explanation

Answer: A

  • Mexico has become the first country in the world to issue a sovereign bond linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) set by the United Nations.
  • Mexico has raised EUR 750 million ($890 million) by such bonds.
  • It will mature in September 2027 and offers a yield to maturity rate of 1.603% and a coupon rate of 1.350%.
  • Question 2:Leonardo Da Vinci International Airport a.k.a. Fiumicino International Airport in Rome, _________ has become the first airport in the world to be certified with COVID-19 5-star airport rating.
    A. France
    B. Italy
    C. Germany
    D. Spain

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Leonardo Da Vinci International Airport a.k.a. Fiumicino International Airport in Rome, Italy has become the first airport in the world to be certified with COVID-19 5-star airport rating.
  • The ‘COVID-19 5-star airport rating’ is awarded by Skytrax which a U.K.-based airport and airline review firm.
  • Question 3:The _______ edition of Global Ayurveda Summit was virtually inaugurated by Vice-President of India.
    A. 6th
    B. 5th
    C. 4th
    D. 7th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The 4th edition of Global Ayurveda Summit was virtually inaugurated by Vice-President of India.
  • Theme: ‘Emerging Opportunities for Ayurveda during Pandemic’.
  • CII is organising the Global Ayurveda Summit in partnership with Ministry of Ayush, Government of India and with support of Ayurvedic Medicine Manufacturers Association, Ayurveda Medical Association of India.
  • Question 4:______ mandated the automation of bad-loan recognition by banks by June 30, 2021.
    A. SBI
    B. RBI
    C. NABARD
    D. SEBI

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • RBI mandated the automation of bad-loan recognition by banks by June 30, 2021.
  • Banks to have appropriate information technology (IT) systems in place for identification of non-performing assets (NPA) and generation of related data/returns, both for regulatory reporting and banks’ own management information system (MIS) requirements.
  • Question 5:Titan has partnered with _________ to launch India’s first contact-less payment watches ‘Titan Pay’.
    A. SBI
    B. HDFC
    C. ICICI
    D. Axis

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Titan has partnered with SBI to launch India’s first contact-less payment watches ‘Titan Pay’.
  • A payment of up to Rs. 2,000 can be made without entering a PIN, as per the RBI guidelines.
  • Chairman of Titan Company: N Muruganandam.
  • Question 6:Great Learning has roped-in Cricketer _________ as its brand ambassador.
    A. Suresh Raina
    B. Rohit Sharma
    C. Virat Kohli
    D. MS Dhoni

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Great Learning has roped-in Cricketer Virat Kohli as its brand ambassador.
  • Great Learning was conceived by Mohan Lakhamraju and Hari Krishnan Nair in 2013, with a goal to deliver high-quality blended learning outcomes in Analytics, Data Science, AI, Deep Learning, Cloud Computing, and Machine Learning.
  • Question 7:World Patient Safety Day is observed annually on ______.
    A. 15 September
    B. 16 September
    C. 17 September
    D. 18 September

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Patient Safety Day is observed annually on 17 September.
  • Theme: ‘Health Worker Safety: A Priority for Patient Safety’.
  • Question 8:World ___________ Day is observed globally on 18 September.
    A. Oak
    B. Cedar
    C. Juniper
    D. Bamboo

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Bamboo Day is observed globally on 18 September.
  • Theme: ‘BAMBOO NOW’.
  • Question 9:International Equal Pay Day is observed globally for the first time on __________ 2020.
    A. 15 September
    B. 16 September
    C. 17 September
    D. 18 September

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • International Equal Pay Day is observed globally for the first time on 18th September 2020.
  • Aim: To call to Action to encourage all labour market actors to take the necessary steps to ensure that equal pay is amid COVID-19.
  • Question 10:The __________ is observed globally on 18th September.
    A. World Air Monitoring Day
    B. World Water Monitoring Day
    C. World Climate Monitoring Day
    D. World Health Monitoring Day

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The World Water Monitoring Day is observed globally on 18th September.
  • Aim: To increase public awareness and involvement in water monitoring and protecting water resources around the world.
  • Theme: ‘Solve Water’
  • Question 11:HCL Technologies has partnered with ___________ Partner Network (NPN) to pursue expanded opportunities in the Artificial Intelligence space.
    A. Tesla
    B. Intel
    C. AMD
    D. NVIDIA

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • HCL Technologies has partnered with NVIDIA Partner Network (NPN) to pursue expanded opportunities in the Artificial Intelligence space.
  • HCL Technologies: CEO: C Vijayakumar || Headquarters: Noida
  • Question 12: __________ Government has signed an MoU with Small Industries Development Bank of India to increase self-reliance and provide capacity building.
    A. Gujarat
    B. Kerala
    C. Maharashtra
    D. Karnataka

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Gujarat Government has signed an MoU with Small Industries Development Bank of India to increase self-reliance and provide capacity building.
  • Small industrial Development Bank of India is a development financial institution in India, headquartered at Lucknow and having its offices all over the country.
  • Headquarters location: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Agency executive: : Mohammad Mustafa, (Chairman and Managing Director)
  • Question 13:Author _________ won Dayton Literary Peace Prize’s lifetime achievement award 2020.
    A. Elisabeth Moss
    B. Margaret Atwood
    C. Alice Munro
    D. Eleanor Atwood Gibson

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Author Margaret Atwood won Dayton Literary Peace Prize’s lifetime achievement award 2020.
  • Margaret Atwood is a Canadian poet, novelist, literary critic, essayist, teacher, environmental activist and inventor.
  • Dayton Literary Peace Prize award celebrates the power of literature to create peace, social justice and understanding around the world. The award is named for the former American diplomat who led the 1995 peace negotiations in Dayton, Ohio that ended the Bosnian war. Atwood’s work has been in publication since the early 1960s
  • Question 14:Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank presented the first ever AICTE __________ Best Teacher Awards 2020 to the 12 teachers.
    A. Raman
    B. Bhabha
    C. Sarabhai
    D. Visvesvaraya

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank presented the first ever AICTE Visvesvaraya Best Teacher Awards 2020 to the 12 teachers.
  • AICTE: Founded: November 1945 || Headquarters: New Delhi || Chairperson: Anil Sahasrabudhe
  • Question 15:Chef __________ honoured with Asia Game Changer Award 2020.
    A. Sanjeev Kapoor
    B. Vikas Khanna
    C. Kunal Kapur
    D. Ranveer Brar

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Chef Vikas Khanna honoured with Asia Game Changer Award 2020.
  • It is given to him for feeding millions of people across India in the COVID-19 through a massive food distribution drive ‘FeedIndia’.
  • The Asia Game Changer Awards, launched by the Asia Society — a US-based non-profit organisation — in 2014, identify and honour true leaders who make a positive contribution to the future of Asia.
  • Daily Current Affairs: 17th 18th September

    Daily Current Affairs 17th-18th September 2020 Current Affairs Quiz 17th-18th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest