Current Affairs Quiz 18 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18 September 2019

Question 1:India’s First Private Train ___________ Tejas Express will be flagged-off by UP CM Yogi Adityanath on October 4.
A. Delhi-Lucknow
B. Delhi-Kanpur
C. Delhi-Agra
D. Delhi-Prayagraj

Answer and Explanation

Answer: A

India’s First Private Train Delhi-Lucknow Tejas Express will be flagged-off from Lucknow by UP CM Yogi Adityanath on October 4.

Question 2:_____________ Government will launch an online service to adopt cows for those who are wanting.
A. Karnataka
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Madhya Pradesh Government will launch an online service to adopt cows for those who are wanting.

Question 3:Who is the Chairperson of CBSE?
A. Anita Karwal
B. Anupam Shrivastava
C. Anup Karna
D. Anshu Karwal

Answer and Explanation

Answer: A

CBSE: Founded: 2011 || Chairperson: Anita Karwal, IAS || Headquarters location: New Delhi || Parent organisation: Ministry of Human Resource Development || Type of business: Governmental Board of Education.

Question 4:___________ has named Sharjah as the World Book Capital City for the year 2019.
A. UNESCO
B. UNICEF
C. WEF
D. UNDP

Answer and Explanation

Answer: A

UNESCO has named Sharjah as the World Book Capital City for the year 2019.

Question 5:Trilateral Naval exercise involving Indian Navy, Republic of Singapore Navy and Royal Thailand Navy commenced at ____________.
A. Chennai
B. Port Blair
C. Kochi
D. Vizag

Answer and Explanation

Answer: B

Trilateral Naval exercise involving Indian Navy, Republic of Singapore Navy and Royal Thailand Navy commenced at Port Blair.

Question 6:UNWTO 2019 General Assembly was held in ___________, Russia.
A. Volgograd
B. Moscow
C. St.Petersburg
D. Helsinki

Answer and Explanation

Answer: C

UNWTO 2019 General Assembly was held in St.Petersburg, Russia.

Question 7:___________ will reduce Merchant Discount Rate on RuPay debit cards from October 20.
A. Finance Ministry
B. RBI
C. NPCI
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: C

NPCI will reduce Merchant Discount Rate on RuPay debit cards from October 20.

Question 8:The amalgamation of _____________, Punjab National Bank and Oriental Bank of Commerce will come into effect from 1st April 2020.
A. United Bank of India
B. Punjab and Sindh Bank
C. Indian Bank
D. Bank of India

Answer and Explanation

Answer: A

The amalgamation of United Bank of India, Punjab National Bank and Oriental Bank of Commerce will come into effect from 1st April 2020.

Question 9:Who is the Chairman of DRDO?
A. G. Satheesh Reddy
B. AP Hota
C. G Sathiyaan
D. Harsh Bhanwala

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: New Delhi || Founded: 1958 || Minister responsible: Rajnath Singh, Minister of Defence || Agency executive: Dr G. Satheesh Reddy, Chairman, DRDO.

Question 10:__________ has defeated Argentina to win the Basketball World Cup 2019 held in Beijing, China.
A. USA
B. Spain
C. France
D. England

Answer and Explanation

Answer: B

Spain has defeated Argentina to win the Basketball World Cup 2019 held in Beijing, China.

Daily Current Affairs: 18 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 18 September 2019 Current Affairs Quiz 18 September 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest