Current Affairs Quiz 1st 2nd September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1st 2nd September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1st 2nd September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1st 2nd September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1st 2nd September 2020

Question 1:_________ is set to unveil a bronze statue of Indian doctor Dwarkanath Kotnis.
A. China
B. Bangladesh
C. Myanmar
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

  • China is set to unveil a bronze statue of Indian doctor Dwarkanath Kotnis.
  • Dwarkanath Shantaram Kotnis, also known by his Chinese name Ke Dihua, was one of the five Indian physicians dispatched to China to provide medical assistance during the Second Sino-Japanese War in 1938.
  • Question 2: __________ Group has acquired 74% stake in Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport.
    A. Parimal
    B. Adani
    C. Ambani
    D. Birla

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Adani Group has acquired 74% stake in Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport.
  • Adani Group is the second largest private operator in India after the GMR group, which operates the Delhi and Hyderabad airports.
  • Adani Group: Founder: Gautam Adani || Founded: 20 July 1988 || Headquarters: Ahmedabad
  • Question 3:_____________ will acquire Future Group’s retail business for Rs 24,713 crore.
    A. Birla
    B. Tata
    C. Reliance
    D. Adani

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Reliance Industries will acquire Future Group’s retail business for Rs 24,713 crore.
  • Future Group is an Indian conglomerate company founded by Kishore Biyani, headquartered in Mumbai, Maharashtra, India.
  • Question 4:_________ has become new Brand Ambassador for Myntra.
    A. Disha Patani
    B. Kiara Advani
    C. Kriti Sanon
    D. Alia Bhatt

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Kiara Advani has become new Brand Ambassador for Myntra.
  • Myntra is an Indian fashion e-commerce company headquartered in Bengaluru, Karnataka, India. The company was founded in 2007 to sell personalized gift items. In May 2014, Myntra.com was acquired by Flipkart.
  • CEO: Amar Nagaram
  • Question 5:Film Director ___________ has written his first children’s book ‘The Big Thoughts of Little Luv’.
    A. Karan Johar
    B. Zoya Akthar
    C. Anurag Kashyap
    D. Dibakar Banerjee

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Film Director Karan Johar has written his first children’s book ‘The Big Thoughts of Little Luv’.
  • Karan Johar’s Autobiography: ‘An Unsuitable Boy’.
  • Question 6: CSIR-CMERI has developed the World’s Largest Solar Tree in Durgapur in ________.
    A. Bihar
    B. Assam
    C. West Bengal
    D. Jharkhand

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • CSIR-CMERI has developed the World’s Largest Solar Tree in Durgapur in West Bengal.
  • CSIR- CMERI: Director: Harish Hirani || Headquarters: Durgapur, West Bengal
  • Question 7:__________ elected new Press Trust of India chairman.
    A. Aviral Sarkar
    B. Avanit Sarkar
    C. Aveek Sarkar
    D. Avayog Sarkar

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Aveek Sarkar elected new Press Trust of India chairman
  • Aveek Sarkar is the Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications.
  • Question 8:World Coconut Day is celebrated on ____________ every year.
    A. September 1
    B. September 2
    C. September 3
    D. September 4

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World Coconut Day is celebrated on September 2 every year.
  • Theme: ‘Invest in Coconut to save the world’.
  • Question 9: ___________ has become first Indian dairy company to be in Rabobank’s Global Top 20 list.
    A. Saras
    B. Sanchi
    C. Mother Dairy
    D. Amul

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Amul has become first Indian dairy company to be in Rabobank’s Global Top 20 list.
  • Switzerland’s Nestle topped the list with a turnover of US $22.1 billion.
  • Question 10:_________ defeated Liverpool on penalties in final to win FA Community Shield.
    A. Man Utd.
    B. Arsenal
    C. Man City
    D. Everton

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Arsenal defeated Liverpool on penalties in final to win FA Community Shield.
  • FA Community Shield is English football’s annual match contested at Wembley Stadium between the champions of the previous Premier League season and the holders of the FA Cup.
  • Question 11:___________ Month to be observed as ‘Nutrition Month’ (Rashtriya Poshan Maah) in India.
    A. August
    B. Septemeber
    C. July
    D. October

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Septemeber Month will be observed as ‘Nutrition Month’ (Rashtriya Poshan Maah) in India.
  • Poshan Abhiyaan is a multi-ministerial convergence mission to address malnutrition with a targeted approach by 2022.
  • National Nutrition Week is observed every year from 1st September to 7th September since 1982.
  • Daily Current Affairs: 1st 2nd September

    Daily Current Affairs 1st-2nd September 2020 Current Affairs Quiz 1st-2nd September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest