Current Affairs Quiz 20 September 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 September 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 September 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 September 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 September 2018

Question 1: ____________ successfully flight tested the indigenously developed surface-to-surface tactical missile ‘Prahar’.
A. DRDO
B. ISRO
C. RAW
D. NSA

Answer and Explanation

Answer: A

DRDO successfully flight tested the indigenously developed surface-to-surface tactical missile ‘Prahar’.

Question 2: What is the full form of CCPWC?
A. Cyber Crime Preventive against Women and Children
B. Cyber Crime Prevention against Woman and Child
C. Cyber Crime Prevention against Women and Children
D. Cyber Crime Preventive against Woman and Child

Answer and Explanation

Answer: C

Cyber Crime Prevention against Women and Children (CCPWC) portal :- to check objectionable online content.

Question 3: Where is the headquarter of Central Vigilance Commission (CVC)?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: A

About CVC :- Formed: February 1964 || Objectives: To address governmental corruption || Jurisdiction: Government of India || Headquarters: New Delhi

Question 4: What is the capital of Romania?
A. Bucharest
B. Lima
C. Basel
D. Havana

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Bucharest || Currency: Romanian leu

Question 5: India-Bangladesh Friendship Product Pipeline Project starts from ___________,West Bengal and Parbatipur (Dist. Dinajpur Bangladesh).
A. Siliguri
B. Darjeeling
C. Kolkata
D. Murshidabad

Answer and Explanation

Answer: A

India-Bangladesh Friendship Product Pipeline Project starts from Siliguri,West Bengal and Parbatipur (Dist. Dinajpur Bangladesh).

Question 6: Raghupati Singhania has been conferred with ‘____________ Order of the Aztec Eagle’.
A. Canadian
B. American
C. Mexican
D. Croats

Answer and Explanation

Answer: C

Raghupati Singhania has been conferred with ‘Mexican Order of the Aztec Eagle’.

Question 7: What is the current interest rate in Sukanya Samriddhi Account Scheme ?
A. 8.2%
B. 8.9%
C. 8.5%
D. 8.7%

Answer and Explanation

Answer: C

Sukanya Samriddhi Account Scheme :- 8.5%

Question 8: Ministry of Health and Family Welfare signed MoUs with the Tata __________ and Dell Inc.
A. Trusts
B. Technologies
C. Power
D. Steel

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Health and Family Welfare signed MoUs with the Tata Trusts and Dell Inc.

Question 9: India signed a Financing Loan Agreement with World Bank of _____________ million.
A. US$64
B. US$94
C. US$74
D. US$84

Answer and Explanation

Answer: C

India signed a Financing Loan Agreement with World Bank of US$74 million.

Question 10: S. Mirabai Chanu is a _____________ .
A. Wrestler
B. Weightlifter
C. Sprinter
D. Long Jumper

Answer and Explanation

Answer: B

Saikhom Mirabai Chanu is an Indian weightlifter. A regular presence in international events since 2014 in the 48 kg category, Chanu has won the World Championships.

Daily Current Affairs: 20 September

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20

Daily Current Affairs 20 September 2018 Current Affairs Quiz 20 September 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest