Current Affairs Quiz 21 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 September 2019

Question 1:__________ has partnered with Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana to extend the welfare to its cab drivers.
A. Ola Cabs
B. Uber Cabs
C. Meru Cabs
D. Metro Cabs

Answer and Explanation

Answer: A

Ola has partnered with Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana to extend the welfare to its cab drivers.

Question 2:Vice Chief of the Indian Air Force Air Marshal ___________ will be the next Chief of Air Staff replacing B.S. Dhanoa on 30th September.
A. Anil Khosla
B. RKS Bhadauria
C. Anil Khosla
D. Karambir Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Vice Chief of the Indian Air Force Air Marshal RKS Bhadauria will be the next Chief of Air Staff replacing B.S. Dhanoa on 30th September.

Question 3:______________has partnered with Cisco to offer enterprises for cloud-based Cisco Webex Contact Center solution.
A. Tata Communications
B. Tata Consultancy Services
C. Tata Docomo
D. Tata Teleservices

Answer and Explanation

Answer: A

Tata Communications has partnered with Cisco to offer enterprises for cloud-based Cisco Webex Contact Center solution.

Question 4:______________ has launched ‘Bharosa’ Savings Account for financial inclusion in India.
A. Airtel Payments Bank
B. Jio Payments Bank
C. Aditya Birla Payments Bank
D. Indian Post Payments Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Airtel Payments Bank has launched ‘Bharosa’ Savings Account for financial inclusion in India.

Question 5: Minister of State for Finance and Corporate Affairs ____________ announced that Cricket and Sports Academy for Leh, Ladakh will be set up.
A. Shashank Manohar
B. Anurag Thakur
C. Jagat Prakash Nadda
D. Prem Kumar Dhumal

Answer and Explanation

Answer: B

Minister of State for Finance and Corporate Affairs Anurag Thakur announced that Cricket and Sports Academy for Leh, Ladakh will be set up.

Question 6:Ballon d’Or organisers ‘France Football magazine’ has introduced Ballon d’Or Goalkeeper Award named after ___________ of Soviet international.
A. Oliver Kahn
B. Johan Cruyff
C. Lev Yashin
D. Dino Zoff

Answer and Explanation

Answer: C

Ballon d’Or organisers ‘France Football magazine’ has introduced Ballon d’Or Goalkeeper Award named after Lev Yashin of Soviet international.

Question 7:Super 30 founder and Mathematician _________ has been awarded with Education Excellence Award 2019.
A. Anand Roy
B. Anand Mishra
C. Anand Kumar
D. Anand Sharma

Answer and Explanation

Answer: C

Super 30 founder and Mathematician Anand Kumar has been awarded with Education Excellence Award 2019.

Question 8:Which of the following has won the Best Director award at IIFA 2019?
A. Arijit Biswas
B. Dinesh Vijan
C. Pooja LadhaSurti
D. SriramRaghavan

Answer and Explanation

Answer: D

Best Director – SriramRaghavan for Andhadhun || Best Actor (Male) – Ranveer Singh for Padmaavat || Best Actor (Female) – Alia Bhatt for Raazi

Question 9:_____________ Government has decided to declare 2020 as Year of Artificial Intelligence.
A. Telangana
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

Telangana Government has decided to declare 2020 as Year of Artificial Intelligence.

Question 10:Delhi Lieutenant Governor Anil Baijal has launched ____________ which is developed by Delhi Police.
A. ‘Savdhaan’ App
B. ‘Tatpar’ App
C. ‘Satark’ App
D. ‘Sampark’ App

Answer and Explanation

Answer: B

Delhi Lieutenant Governor Anil Baijal has launched ‘Tatpar’ App which is developed by Delhi Police.

Daily Current Affairs: 21 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 21 September 2019 Current Affairs Quiz 21 September 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest