Current Affairs Quiz 21st 22nd September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21st 22nd September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21st 22nd September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21st 22nd September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21st 22nd September 2020

Question 1:Which of the following country has topped Human Capital Index?
A. Singapore
B. Hongkong
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

  • India has been ranked at the 116th position in the latest edition of ‘Human Capital Index’ by World Bank.
  • Top Three
  • 1. Singapore
  • 2. Hongkong and China
  • 3. Japan
  • World Bank President: David Robert Malpass.
  • Question 2:World Alzheimer’s Day is on __________ each year.
    A. 20 September
    B. 21 September
    C. 22 September
    D. 23 September

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World Alzheimer’s Day is on 21 September each year.
  • Theme: ‘Let’s talk about dementia’.
  • 2 out of every 3 people globally believe there is little or no understanding of dementia in their countries.
  • Question 3: The International Day of Peace, sometimes officially known as World Peace Day, is a United Nations-sanctioned holiday observed annually on .
    A. 19 September
    B. 20 September
    C. 21 September
    D. 22 September

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The International Day of Peace, sometimes officially known as World Peace Day, is a United Nations-sanctioned holiday observed annually on 21 September.
  • Theme: ‘Shaping Peace Together’
  • Question 4: Anil Dhasmana has been appointed as the new chief of the ____________.
    A. National Investigation Agency
    B. National Technical Research Organisation
    C. Research and Analysis Wing
    D. Intelligence Bureau

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Anil Dhasmana has been appointed as the new chief of the National Technical Research Organisation (NTRO).
  • The National Technical Research Organisation is a technical intelligence Agency under the National Security Advisor in the Prime Minister’s Office, India. It was set up in 2004. It also includes National Institute of Cryptology Research and Development, which is first of its kind in Asia.
  • Question 5:______________’s Memoir ‘A Promised Land’ will be coming out in November.
    A. Barack Obama
    B. Michelle Obama
    C. Joe Biden
    D. Boris Johnson

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Barack Obama’s Memoir ‘A Promised Land’ will be coming out in November.
  • Barack Hussein Obama II is an American politician and attorney who served as the 44th president of the United States from 2009 to 2017. A member of the Democratic Party, Obama was the first African-American president of the United States.
  • Question 6:________ has emerged as the most valuable brand in India in 2020.
    A. Reliance
    B. TCS
    C. HDFC Bank
    D. LIC

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • HDFC Bank has emerged as the most valuable brand in India in 2020.
  • BrandZ Top 75 Most Valuable Indian Brands rankings published by WPP Plc and Kantar report.
  • Top Three
  • 1. HDFC
  • 2. LIC
  • 3. TCS
  • Question 7:Google Pay has partnered with ________ bringing tap-to-pay for Indian users.
    A. American Express
    B. RuPay
    C. Visa
    D. Mastercard

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Google Pay has partnered with Visa bringing tap-to-pay for Indian users.
  • Through tokenisation, Google Pay users can use their debit or credit card to make payments through a secure digital token attached to their phone without having to physically share their credit or debit card details.
  • Question 8:_________ has launched Lead Management System (LMS) – i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0) to boost customer services.
    A. Kotak Bank
    B. ICICI Bank
    C. SBI
    D. Canara Bank

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Canara Bank has launched Lead Management System (LMS) – i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0) to boost customer services.
  • Canara Bank Limited is one of the largest public sector banks owned by the Government of India. It is headquartered in Bengaluru. It was established at Mangalore in 1906 by Ammembal Subba Rao Pai and later the government nationalized the bank in 1969.
  • Headquarters: Bengaluru || CEO: Lingam Venkat Prabhakar
  • Question 9:India’s first Coast Guard academy will be established at __________.
    A. Vizag
    B. Kochi
    C. Mumbai
    D. Mangaluru

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India’s first Coast Guard academy will be established at Mangaluru.
  • The Indian Coast Guard is an Armed Force, Search and Rescue and Maritime Law Enforcement agency that protects India’s maritime interests and enforces its maritime law, with jurisdiction over the territorial waters of India, including its contiguous zone and exclusive economic zone.
  • Question 10:_________ has become first state to unveil ethical AI, Block-chain, Cyber-security policies in India.
    A. Kerala
    B. Tamil Nadu
    C. Karnataka
    D. Maharashtra

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Tamil Nadu has become first state to unveil ethical AI, Block-chain, Cyber-security policies in India.
  • Tamil Nadu: Capital: Chennai || Chief minister: Edappadi K. Palaniswami || Governor: Banwarilal Purohit
  • Question 11:_______________ has constituted a task force to look into guidelines for vegan foods.
    A. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
    B. Bureau of Indian Standards
    C. Food Corporation of India
    D. Food Safety and Standards Authority of India

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Food Safety and Standards Authority of India has constituted a task force to look into guidelines for vegan foods.
  • Food Safety and Standards Authority of India: Headquarters: New Delhi || Chairperson: Rita Teaotia
  • Question 12: _________ International Airport (GMR Group-led consortium) has launched India’s first General Aviation Terminal facility for private jets.
    A. Mumbai
    B. Delhi
    C. Jaipur
    D. Chennai

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Delhi International Airport (GMR Group-led consortium) has launched India’s first General Aviation Terminal facility for private jets at Indira Gandhi International Airport.
  • Can cater to over 150 private jets per day.
  • Daily Current Affairs: 21st 22nd September

    Daily Current Affairs 21st-22nd September 2020 Current Affairs Quiz 21st-22nd September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest