Current Affairs Quiz 23rd 24th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd 24th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23rd 24th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd 24th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23rd 24th September 2020

Question 1:No. 1 Women’s Tennis Association player in the world and a former professional cricket player, ____________ has won Brookwater Golf Club women’s championship.
A. Karolína Plíšková
B. Ashleigh Barty
C. Simona Halep
D. Sofia Kenin

Answer and Explanation

Answer: B

  • No. 1 Women’s Tennis Association player in the world and a former professional cricket player, Ashleigh Barty has won Brookwater Golf Club women’s championship.
  • Ashleigh Barty is an Australian professional tennis player and former cricketer. She is ranked No. 1 in the world in singles by the Women’s Tennis Association and is the second Australian WTA singles No. 1 after fellow Indigenous Australian Evonne Goolagong Cawley.
  • Question 2:Indian Navy has commenced a Passage Exercise (PASSEX) with Royal __________ Navy.
    A. Russian
    B. Australian
    C. Japanese
    D. Malaysian

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Indian Navy has commenced a Passage Exercise (PASSEX) with Royal Australian Navy.
  • Australia: Prime minister: Scott Morrison || Capital: Canberra
  • Question 3:____________ has tied-up with Uttarakhand Govt to promote adventure tourism.
    A. CRPF
    B. BSF
    C. ITBP
    D. CISF

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indo-Tibetan Border Police has tied-up with Uttarakhand Govt to promote adventure tourism.
  • Director-General of ITBP: Surjeet Singh Deswal.
  • Uttarakhand: Chief Minister: Trivendra Singh Rawat || Governor: Baby Rani Maurya.
  • Question 4:World Maritime Day 2020 is observed globally on _________ by International Maritime Organization.
    A. 24th September
    B. 25th September
    C. 26th September
    D. 27th September

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Maritime Day 2020 is observed globally on 24th September by International Maritime Organization.
  • Theme: ‘Sustainable shipping for a sustainable planet’.
  • International Maritime Organization: Headquarters location: London || Secretary- General: Kitack Lim.
  • Question 5: World ________ Day is observed on 22 September every year.
    A. Rhino
    B. Camel
    C. Panda
    D. Horse

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Rhino Day is observed on 22 September every year.
  • The day intends to celebrate rhinos across the world in unique ways. The World Rhinoceros Day was announced by the World Wildlife Fund (WWF) in 2010.
  • Theme: Five Rhino Species Together
  • Question 6:International Day of Sign Languages is celebrated annually across the world on __________ every year along with International Week of the Deaf.
    A. 21 September
    B. 22 September
    C. 23 September
    D. 24 September

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Day of Sign Languages is celebrated annually across the world on 23 September every year along with International Week of the Deaf.
  • The choice of 23 September is the same date that the World Federation of the Deaf was established in 1951.
  • Theme: Sign Languages Are for Everyone!
  • Question 7:Simanchala Dash appointed as advisor to ______ Executive Director.
    A. WEF
    B. World Bank
    C. IMF
    D. European Central Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Simanchala Dash appointed as advisor to IMF Executive Director.
  • IMF: Headquarters: Washington DC || Managing Director: Kristalina Georgieva.
  • Question 8:Book titled ‘Kitchens of Gratitude’ is authored by Chef ________.
    A. Kunal Kapur
    B. Ranveer Brar
    C. Sanjeev Kapoor
    D. Vikas Khanna

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Book titled ‘Kitchens of Gratitude’ is authored by Chef Vikas Khanna.
  • Chef Vikas Khanna will also be honoured with the 2020 Asia Game Changer Award in October.
  • Question 9: Book ‘Voices of Dissent’ is authored by Historian __________.
    A. Ram Sharan Sharma
    B. Bipan Chandra
    C. Irfan Habib
    D. Romila Thapar

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Book ‘Voices of Dissent’ is authored by Historian Romila Thapar.
  • Romila Thapar is an Indian historian whose principal area of study is ancient India. She is the author of several books including the popular volume, A History of India, and is currently Professor Emerita at Jawaharlal Nehru University in New Delhi.
  • Question 10:Competition Commission of India has approved the acquisition of 100% equity shares of _________ by API Holdings.
    A. Medlife
    B. 1Mg
    C. Practo
    D. HealthKart

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Competition Commission of India has approved the acquisition of 100% equity shares of Medlife by API Holdings.
  • Chairperson of Competition Commission of India: Ashok Kumar Gupta.
  • Question 11:PM Modi has launched ‘Ghar Tak Fibre’ Scheme in ________.
    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Rajasthan
    D. Bihar

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • PM Modi has launched ‘Ghar Tak Fibre’ Scheme in Bihar.
  • The project will connect 45,945 villages in the state
  • Question 12: Ministry of Housing and Urban Affairs has launched Prime Minister Street Vendor’s Amta Nirbhar Nidhi Scheme (PM SVANidhi) with an outlay of ___________.
    A. 600 crore
    B. 500 crore
    C. 400 crore
    D. 300 crore

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Ministry of Housing and Urban Affairs has launched Prime Minister Street Vendor’s Amta Nirbhar Nidhi Scheme (PM SVANidhi).
  • Facilitating collateral free working capital loans upto Rs 10,000 of 1 year tenure, to about 50 lakh street vendors.
  • The approved outlay for PM SVANidhi scheme is 600 crore.
  • Question 13:SEBI has constituted a technical group on Social Stock Exchange headed by __________.
    A. AS Kiran Kumar
    B. AP Hota
    C. Ajay Tyagi
    D. Harsh Kumar Bhanwala

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • SEBI has constituted a technical group on Social Stock Exchange headed by Harsh Kumar Bhanwala.
  • SEBI: Headquarters: Mumbai || Chairperson: Ajay Tyagi
  • Daily Current Affairs: 23rd 24th September

    Daily Current Affairs 23rd-24th September 2020 Current Affairs Quiz 23rd-24th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest