Current Affairs Quiz 25th 26th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25th 26th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25th 26th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25th 26th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 25th 26th September 2020

Question 1:__________ has conducted a successful flight test of ABHYAS which a High-speed Expendable Aerial Target.
A. ISRO
B. DRDO
C. HAL
D. Bharat Dynamics

Answer and Explanation

Answer: B

  • DRDO has conducted a successful flight test of ABHYAS which a High-speed Expendable Aerial Target.
  • ABHYAS can be used as a target for evaluation of various missile systems.
  • DRDO Chairman: Dr G. Satheesh Reddy || DRDO Headquarters: New Delhi.
  • Question 2:Which of the following Bollywood Actor has been inducted Time Magazine’s ‘100 most influential people of 2020’ list?
    A. Kartik Aaryan
    B. Ayushmann Khurrana
    C. Vicky Kaushal
    D. Rajkummar Rao

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • PM Modi has been inducted in Time Magazine’s ‘100 most influential people of 2020’ list.
  • The following Indians have also been inducted.
  • Professor Ravindra Gupta is a Professor of Clinical Microbiology and has worked for the cure of HIV.
  • Ayushmann Khurrana (Artists).
  • Bilkis, the ‘Dadi from Shaheen Bagh’.
  • Question 3: The General Assembly commemorates ___________ as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons.
    A. 24 September
    B. 25 September
    C. 26 September
    D. 27 September

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The General Assembly commemorates 26 September as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons.
  • This Day provides an occasion for the world community to reaffirm its commitment to global nuclear disarmament as a priority.
  • Question 4:World Environmental Health Day is observed globally on ___________.
    A. 26th September
    B. 25th September
    C. 24th September
    D. 23rd September

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Environmental Health Day is observed globally on 26th September.
  • Theme: ‘Environmental health, a key public health intervention in disease pandemic prevention’.
  • Question 5: Khushi Chindaliya has been appointed as Regional Ambassador for India by the _______________.
    A. UNEF
    B. UNDP
    C. UNESCO
    D. UNICEF

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Khushi Chindaliya has been appointed as Regional Ambassador for India by the United Nations Environment Programme.
  • UNEP Headquarters location: Nairobi, Kenya || UNEP Head: Inger Andersen.
  • Question 6: ___________ India has signed Actor Sonu Sood as its brand ambassador.
    A. HP
    B. Lenovo
    C. Acer
    D. Asus

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Acer India has signed Actor Sonu Sood as its brand ambassador.
  • Acer: Headquarters: New Taipei City, Taiwan || CEO: Jason Chen
  • Question 7:Ministry of Electronics and Information Technology and __________ will organize ‘RAISE 2020-Responsible AI for Social Empowerment 2020’, a summit on Artificial Intelligence.
    A. NIC
    B. CISR
    C. NITI Aayog
    D. ICMR

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Ministry of Electronics and Information Technology and NITI Aayog will organize ‘RAISE 2020-Responsible AI for Social Empowerment 2020’, a summit on Artificial Intelligence.
  • Minister for Electronics and Information Technology: Ravi Shankar Prasad.
  • Question 8:United Nations and ___________ will co-host Global Climate Summit 2020 in December 2020.
    A. Japan
    B. France
    C. USA
    D. UK

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • United Nations and United Kingdom will co-host Global Climate Summit 2020 in December 2020.
  • It is to mark the fifth anniversary of the signing of the Paris Climate Agreement in 2015.
  • Mr Antonio Guterres is the Secretary-General of the United Nations.
  • Question 9: Flight Lieutenant, __________ to become the first woman fighter pilot of India to fly the Rafale.
    A. Avni Singh
    B. Shivangi Sahu
    C. Avni Chaturvedi
    D. Shivangi Singh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Flight Lieutenant, Shivangi Singh to become the first woman fighter pilot of India to fly the Rafale.
  • Indian Air Force Chief of the Air Staff (CAS): Rakesh Kumar Singh Bhadauria.
  • Question 10: Health Minister Dr Harsh Vardhan has mentioned that India has accorded high priority for ending tuberculosis by _________.
    A. 2025
    B. 2027
    C. 2024
    D. 2030

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Health Minister Dr Harsh Vardhan has mentioned that India has accorded high priority for ending tuberculosis by 2025, five years ahead of the Sustainable Development Goals.
  • The Sustainable Development Goals or Global Goals are a collection of 17 interlinked goals designed to be a “blueprint to achieve a better and more sustainable future for all”.
  • Question 11:__________ Government has approved ‘Moksha Kalash Yojana-2020’.
    A. Gujarat
    B. Rajasthan
    C. Haryana
    D. Uttar Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Rajasthan Government has approved ‘Moksha Kalash Yojana-2020’.
  • Rajasthan State Road Transport Corporation’s scheme to allow free bus travel to two members of a family to immerse ashes of their loved ones in the Ganga in Haridwar.
  • Question 12: ____________ in place of the Medical Council of India as the apex regulator of medical education and profession has come into existence.
    A. National Medical Commission
    B. National Medical Council
    C. National Medical Bar
    D. National Medical Advisory

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The National Medical Commission in place of the Medical Council of India as the apex regulator of medical education and profession has come into existence.
  • Dr Suresh Chandra Sharma has been appointed as the chairman of National Medical Commission.
  • Daily Current Affairs: 25th 26th September

    Daily Current Affairs 25th-26th September 2020 Current Affairs Quiz 25th-26th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest