Current Affairs Quiz 26 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26 September 2019

Question 1:World Maritime Day is observed on __________ by International Maritime Organization.
A. 26th September
B. 27th September
C. 28th September
D. 29th September

Answer and Explanation

Answer: A

World Maritime Day is observed on 26th September by International Maritime Organization.

Question 2:Governor of __________ Phil Murphy has become the first Governor of the USA state to visit India.
A. Philadelphia
B. New Jersey
C. New Hampshire
D. California

Answer and Explanation

Answer: B

Governor of New Jersey Phil Murphy has become the first Governor of the USA state to visit India.

Question 3:_____________ climate activist Greta Thunberg has been awarded Right Livelihood Award 2019, also known as Sweden’s ‘alternative Nobel Prize’.
A. Swedish
B. French
C. Norwegian
D. Spanish

Answer and Explanation

Answer: A

Swedish climate activist Greta Thunberg has been awarded Right Livelihood Award 2019, also known as Sweden’s ‘alternative Nobel Prize’.

Question 4:Minister of Health and Family Welfare __________ has launched ‘UMMID’ initiative.
A. Dr. Harsh Vardhan
B. Prakash Javadekar
C. Jagat Prakash Nadda
D. SmritiIrani

Answer and Explanation

Answer: A

Minister of Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan has launched ‘UMMID’ initiative. ‘UMMID’ (Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders) initiative designed on the concept of ‘prevention is better than cure’ to make efforts to counter Genetic Diseases inherited by new born babies.

Question 5:_______________ Junction is the first Indian Railways station to be awarded with ‘Green Platinum rating’ by Indian Green Building Council (IGBC), Confederation of Indian Industries.
A. Secunderabad
B. Solapur
C. Nagpur
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: A

Secunderabad Junction is the first Indian Railways station to be awarded with ‘Green Platinum rating’ by Indian Green Building Council (IGBC), Confederation of Indian Industries.

Question 6:____________ has been appointed as Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI).
A. Nitesh Shah
B. Nimesh Shah
C. Nilesh Shah
D. Nishant Shah

Answer and Explanation

Answer: C

Nilesh Shah has been appointed as Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI).

Question 7:____________ has prohibited Punjab and Maharashtra Co-operative Bank Limited (PMC) on business transactions of any kind for the next 6 months following the detection of alleged irregularities.
A. SEBI
B. Finance Ministry
C. RBI
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has prohibited Punjab and Maharashtra Co-operative Bank Limited (PMC) on business transactions of any kind for the next 6 months following the detection of alleged irregularities.

Question 8:Effective corporate tax rate after surcharge will be ______________ as Government has slashed basic corporate tax rate to 22% from 30% while for new manufacturing companies it has been cut down to 15% from 25%.
A. 25.17%
B. 24.15%
C. 21.05%
D. 20.09%

Answer and Explanation

Answer: A

Effective corporate tax rate after surcharge will be 25.17% as Government has slashed basic corporate tax rate to 22% from 30% while for new manufacturing companies it has been cut down to 15% from 25%.

Question 9:Which company has topped the World’s Best ‘Regarded’ Companies List 2019 by Forbes?
A. Visa
B. Ferrari
C. Infosys
D. Netflix

Answer and Explanation

Answer: A

Seventeen Indian companies were listed in the Forbes World’s Best ‘Regarded’ Companies List 2019. Forbes is an American business magazine. Published bi-weekly, it features original articles on finance, industry, investing, and marketing topics. Forbes also reports on related subjects such as technology, communications, science, politics, and law. Its headquarters is located in Jersey City, New Jersey.

Question 10:The General Assembly of UN commemorates ____________ as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons.
A. 25 September
B. 26 September
C. 24 September
D. 23 September

Answer and Explanation

Answer: B

The General Assembly of UN commemorates 26 September as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons.

Daily Current Affairs: 26 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 26 September 2019 Current Affairs Quiz 26 September 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest