Content Ad 002

 

Current Affairs Quiz 26th September 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26th September 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 26th September 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 26th September 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26th September 2023

 

Question 1:

Who introduced the first-ever bus in India that runs on green hydrogen?

A) Maruti Suzuki

B) Tesla

C) IOC

D) Tata Motors

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The Indian Oil Corporation (IOC) introduced the first-ever bus in India that runs on green hydrogen.

 

Question 2:

What is the emission from the green hydrogen bus introduced by IOC?

A) Nitrogen

Content Ad 03

B) Carbon Dioxide

C) Methane

D) Water

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The bus that runs on green hydrogen emits only water.

 

Question 3:

How is the Indian Oil Corporation producing green hydrogen?

A) Through nuclear energy

B) Using solar panels

C) Through water electrolysis powered by renewable energy sources

D) Using coal

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. IOC is producing green hydrogen via water electrolysis powered by renewable energy sources.

 

Question 4:

For how many consecutive years has India’s monsoon shown a tardy withdrawal?

A) 5 years

B) 10 years

C) 13 years

D) 15 years

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. For the 13th year in a row, India’s monsoon has shown a tardy withdrawal.

 

Question 5:

Who has collaborated with Maruti Suzuki for the ‘Khamree Mo Sikkim’ initiative?

A) Indian Army

B) Indian Air Force

C) Indian Navy

D) Border Security Force

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Maruti Suzuki India and the Indian Navy have collaborated for the ‘Khamree Mo Sikkim’ initiative.

 

Question 6:

How much non-basmati white rice has the Indian government approved for export to the UAE?

A) 50,000 tons

B) 60,000 tons

C) 75,000 tons

D) 80,000 tons

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The Indian government has greenlit the export of 75,000 tons of non-basmati white rice to the UAE.

 

Question 7:

Which aircraft was recently integrated into the IAF’s lineup?

A) C-130 Hercules

B) Rafale

C) Sukhoi Su-30MKI

D) C-295

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The C-295 medium tactical transport aircraft was integrated into the IAF’s lineup.

 

Question 8:

What is the growth estimate for India by S&P Global Ratings for the ongoing fiscal year?

A) 4%

B) 5%

C) 6%

D) 7%

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. S&P Global Ratings has maintained its growth estimate for India at 6% for the ongoing fiscal year.

 

Question 9:

Which bank has NOT been fined by the RBI for non-adherence to specific banking norms?

A) ICICI Bank Ltd.

B) State Bank of India

C) Indian Bank

D) Punjab & Sind Bank

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The correct answer is A. RBI has levied fines on State Bank of India (SBI), Indian Bank, and Punjab & Sind Bank.

 

Question 10:

Which AI startup is Amazon set to invest in?

A) OpenAI

B) DeepMind

C) Neuralink

D) Anthropic

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Amazon is set to invest in the AI startup, Anthropic.

 

Question 11:

What was the theme of World Tourism Day observed on 27 September?

A) “Tourism and Cultural Heritage”

B) “Tourism and Digital Transformation”

C) “Tourism and green investment”

D) “Tourism and the Digital World”

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The theme of World Tourism Day was “Tourism and green investment.”

 

Question 12:

Who has been named as the brand ambassador for Uniqlo in India?

A) Priyanka Chopra

B) Deepika Padukone

C) Alia Bhatt

D) Katrina Kaif

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Bollywood actress Katrina Kaif has been named as the brand ambassador for Uniqlo in India.

 

Question 13:

Which veteran Indian actress will receive the Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award?

A) Hema Malini

B) Jaya Bachchan

C) Waheeda Rehman

D) Rekha

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Waheeda Rehman will receive the Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award.

 

Question 14:

In which sport did India win a gold medal at the Asian Games 2023 after a gap of 41 years?

A) Javelin Throw

B) Dressage in horse riding

C) Archery

D) Shooting

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. India won a gold medal in dressage in horse riding at the Asian Games 2023, marking their first in 41 years.

 

Question 15:

Which mission of ISRO is facing challenges with the Vikram lander and Pragyan rover?

A) Mars Orbiter Mission

B) Chandrayaan-2

C) Chandrayaan-3

D) Aditya-L1

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. ISRO’s Chandrayaan-2 mission has faced challenges with its Vikram lander and Pragyan rover.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img