Current Affairs Quiz 27th 28th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27th 28th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27th 28th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27th 28th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27th 28th September 2020

Question 1:India-Japan Maritime bilateral exercise _______ has started.
A. JIMEX
B. IJMEX
C. JaInd
D. IndJA

Answer and Explanation

Answer: A

  • India-Japan Maritime bilateral exercise ‘JIMEX’ has started.
  • Japan: Capital: Tokyo || Currency: Japanese yen
  • Question 2:__________— has topped the QS Global MBA rankings 2020.
    A. INSEAD
    B. Stanford Graduate School of Business
    C. London Business School
    D. Harvard Business School

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Stanford Graduate School of Business has topped the QS Global MBA rankings 2020.
  • IIM Ahmedabad is at 50th.
  • IIM Bangalore was placed at the 54th position while IIM Calcutta was at the 79th position.
  • Question 3:________ has won the United Nations Inter-Agency Task Force on the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases Awards 2020.
    A. Maharashtra
    B. Karnataka
    C. Kerala
    D. Tamil Nadu

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Kerala has won the United Nations Inter-Agency Task Force on the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases Awards 2020.
  • It is for Kerala’s Outstanding Contribution towards the non-communicable diseases-related Sustainable Development Goals.
  • WHO Director-General: Tedros Adhanom Ghebreyesus || WHO Headquarters: Geneva, Switzerland.
  • Question 4:India has been ranked at the ________ spot among 181 Countries in the World Risk Report 2020.
    A. 79th
    B. 89th
    C. 99th
    D. 69th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has been ranked at the 89th spot among 181 Countries in the World Risk Report 2020.
  • The World Risk Report 2020 is developed United Nations University’s Institute for Environment and Human Security (UNUEHS) and calculated by the International Law of Peace and Armed Conflict (IFHV).
  • India was ‘poorly prepared’ to deal with ‘climate reality’, due to which it was more vulnerable to extreme natural disasters.
  • Qatar had the lowest risk (0.31) according to the global index ranked at 181.
  • Vanuatu had the highest risk according to the global index ranked at top.
  • Question 5:The International Day for the Universal Access to Information is observed on ___________.
    A. 28th September
    B. 27th September
    C. 26th September
    D. 29th September

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The International Day for the Universal Access to Information is observed on 28th September.
  • Theme: ‘Access to Information – Saving lives, Building Trust, Bringing Hope!’.
  • The International Day for Universal Access to Information was proclaimed on 15 October 2019 at the 74th UN General Assembly to be held on 28 September.
  • Initially the day was designated by the UNESCO General Conference. It was inaugurated in November 2015 and was first held on 28 September 2016.
  • Question 6: World _________ Day is observed on 28th September.
    A. AIDS
    B. Malaria
    C. Rabies
    D. TB

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Rabies Day is observed on 28th September.
  • Theme: ‘End Rabies: Collaborate, Vaccinate’.
  • The day marks the death anniversary of the French chemist and microbiologist, Louis Pasteur’, who developed the first rabies vaccine.
  • Question 7:World Tourism Day is observed globally on _____________ by United Nations World Tourism Organization.
    A. 28th September
    B. 27th September
    C. 26th September
    D. 29th September

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World Tourism Day is observed globally on 27th September by United Nations World Tourism Organization.
  • Theme: ‘Tourism and Rural Development’.
  • United Nations World Tourism Organization Headquarters location: Madrid, Spain.
  • Question 8:RBI ropes in ___________ for customer awareness campaign.
    A. Sachin Tendulkar
    B. MS Dhoni
    C. Anupam Kher
    D. Amitabh Bachchan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • RBI ropes in Amitabh Bachchan for customer awareness campaign.
  • RBI: Governor: Shaktikanta Das || Headquarters: Mumbai
  • Question 9:Aakash Educational Services has signed cricketer ___________ as Brand Ambassador.
    A. Harbhajan Singh
    B. Rohit Sharma
    C. Virat Kohli
    D. Yuvraj Singh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Aakash Educational Services has signed cricketer Yuvraj Singh as Brand Ambassador.
  • Question 10:RPG Enterprises (Rama Prasad Goenka Group)’s CEAT Limited has signed Actor ________ as its brand ambassador.
    A. Salman Khan
    B. Aamir Khan
    C. Saif Ali Khan
    D. Shahrukh Khan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • RPG Enterprises (Rama Prasad Goenka Group)’s CEAT Limited has signed Actor Aamir Khan as its brand ambassador.
  • The Rama Prasad Goenka Group, commonly known as RPG Group, is an Indian industrial and services conglomerate headquartered in Mumbai, Maharashtra. The roots of the RPG Group can be traced back to the enterprise of Ramdutt Goenka in 1820.
  • Question 11:__________ has identified LIC, GIC and New India Assurance as Domestic Systemically Important Insurers (D-SIIs).
    A. SEBI
    B. NABARD
    C. RBI
    D. IRDAI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • IRDAI has identified LIC, GIC and New India Assurance as Domestic Systemically Important Insurers (D-SIIs).
  • D-SIIs will also be subjected to enhanced regulatory supervision.
  • IRDAI: Headquarters: Hyderabad || Chairperson: Subhash Chandra Khuntia
  • Question 12:RBI stated the proposed Positive Pay System for Cheque Truncation System will be introduced from ___________ 1 2020.
    A. March
    B. January
    C. April
    D. July

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • RBI stated the proposed Positive Pay System for Cheque Truncation System will be introduced from January 1 2020.
  • It will be developed by the National Payments Corporation of India.
  • Positive Pay mechanism to prevent frauds with high value cheques.
  • Question 13:Asian Development Bank has approved 300 million USD loan for ______ Government to finance inclusive water supply and sanitation infrastructure.
    A. Haryana
    B. Rajasthan
    C. Gujarat
    D. Punjab

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Asian Development Bank has approved 300 million USD loan for Rajasthan Government to finance inclusive water supply and sanitation infrastructure.
  • Asian Development Bank: Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa
  • Daily Current Affairs: 27th 28th September

    Daily Current Affairs 27th-28th September 2020 Current Affairs Quiz 27th-28th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest