Current Affairs Quiz 28 September 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 September 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 September 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 September 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28 September 2018

Question 1: International Day of Older Persons is celebrated every year on 1st ________ since the year 2005.
A. October
B. September
C. August
D. November

Answer and Explanation

Answer: A

International Day of Older Persons is celebrated every year on 1st October since the year 2005.

Question 2: ________ livestock Census will be conducted from 1st October in all districts of the country.
A. 21st
B. 22nd
C. 23nd
D. 20th

Answer and Explanation

Answer: D

20th livestock Census will be conducted from 1st October in all districts of the country.

Question 3: What is the full form of SATAT initiative?
A. Sustainable Alternate Towards Affordable Transportation
B. Sustainable Alternative Towards The Affordable Transportation
C. Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation
D. Sustainable Alternate Towards The Affordable Transportation

Answer and Explanation

Answer: C

Full form: – Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation (SATAT)

Question 4: Who is the Current Air Chief Marshal?
A. Birender Singh Dhanoa
B. Narendra Singh Tomar
C. Birender Singh Tomar
D. Narendra Singh Dhanoa

Answer and Explanation

Answer: A

Current Air Chief Marshal- Birender Singh Dhanoa

Question 5: On 1 January 2016, the _________ Sustainable Development Goals (SDGs) of the 2030 Agenda for Sustainable Development are adopted by world.
A. 14
B. 15
C. 16
D. 17

Answer and Explanation

Answer: D

On 1 January 2016, the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) of the 2030 Agenda for Sustainable Development are adopted by world.

Question 6: India ranked at 96th rank out of _________ countries in Economic Freedom Index
A. 165
B. 163
C. 162
D. 167

Answer and Explanation

Answer: C

India ranked at 96th rank out of 162 countries in Economic Freedom Index

Question 7: Aadhaar is mandatory for which of the following?
A. Telecom companies and mobile wallets
B. Opening a bank account
C. Availing facilities of welfare schemes and government subsidies.
D. School admissions

Answer and Explanation

Answer: C

Aadhaar is mandatory: – PAN with Aadhaar || IT returns || Availing facilities of welfare schemes and government subsidies.

Question 8: 58th National Open Athletics Championships was held at _________ Stadium, Bhubaneshwar (Odisha) from 25-28 September 2018.
A. Kalinga
B. KIIT
C. Odisha
D. State Odisha

Answer and Explanation

Answer: A

58th National Open Athletics Championships was held at Kalinga Stadium, Bhubaneshwar (Odisha) from 25-28 September 2018.

Question 9: Narendra Modi to be awarded with Champions of the Earth Award in the ____________ category.
A. Policy Leadership
B. Policy Management
C. Leadership Management
D. Management Quality

Answer and Explanation

Answer: A

Narendra Modi along with 5 other individuals and organisations to be awarded with Champions of the Earth Award in the Policy Leadership category.

Question 10: What is the rank of Massachusetts Institute of Technology in Times Higher Education’s (THE) world university rankings 2019
A. 3rd
B. 4th
C. 5th
D. 6th

Answer and Explanation

Answer: B

IISc Bengaluru topped from India in Global List (Rank in between 251–300). And Massachusetts Institute of Technology has been ranked 4th.

Daily Current Affairs: 28 September

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28

Daily Current Affairs 28 September 2018 Current Affairs Quiz 28 September 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest